Про це розповіла дієтолог Албіна Коміссарова, передає Оbozrevatel.
Фітинова кислота – це з'єднання складного ефіру і 6 залишків ортофосфорної кислоти. Дуже часто можна зустріти інформацію про те, що крупи і горіхи треба замочувати через наявність у них фітінової кислоти.
Що поширюють: Фітинової кислота має властивість зв'язуватися з деякими мінералами: фосфор, кальцій, магній, цинк і зменшує їх біодоступність. В результаті ми маємо недостатність цих мікроелементів, тому крупи / горіхи / бобові обов'язково потрібно замочувати, щоб ця фітинової кислота зруйнувалася.
Насправді: теплова обробка руйнує фітинову кислоту. І коли їжа потрапляє до вас на стіл, вона вже практично не містить фитатов. А то невелика кількість, яке там залишиться абсолютно безпечно, адже його просто недостатньо, щоб нашкодити, плюс, ви навряд чи ви харчуєтеся цілу добу сирими горіхами і хрумтить крупою.
До слова, фітинової кислота може бути навіть корисна! Наприклад, в International Journal of Food Science and Technology було опубліковано дослідження, яке показало протипухлинну дію фітіновой кислоти! І безліч інших позитивних ефектів! Висунуто пропозицію навіть використовувати її, як добавку до їжі! А ви говорите - небезпечно.
Висновок: замочувати крупи, горіхи і боби з метою "прибрати фітати", а не прискорити час їх приготування, не потрібно! Але якщо хочете - замочуйте!
Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.
24.ua Фітинова кислота – доволі поширений елемент у низці продуктів. Вона міститься у насінні злакових, бобових і горіхах, авокадо, картоплі, соєвих продуктах.Про це розповіла дієтолог Албіна Коміссарова, передає Оbozrevatel.
Фітинова кислота – це з'єднання складного ефіру і 6 залишків ортофосфорної кислоти. Дуже часто можна зустріти інформацію про те, що крупи і горіхи треба замочувати через наявність у них фітінової кислоти.
Що поширюють: Фітинової кислота має властивість зв'язуватися з деякими мінералами: фосфор, кальцій, магній, цинк і зменшує їх біодоступність. В результаті ми маємо недостатність цих мікроелементів, тому крупи / горіхи / бобові обов'язково потрібно замочувати, щоб ця фітинової кислота зруйнувалася.
Насправді: теплова обробка руйнує фітинову кислоту. І коли їжа потрапляє до вас на стіл, вона вже практично не містить фитатов. А то невелика кількість, яке там залишиться абсолютно безпечно, адже його просто недостатньо, щоб нашкодити, плюс, ви навряд чи ви харчуєтеся цілу добу сирими горіхами і хрумтить крупою.
До слова, фітинової кислота може бути навіть корисна! Наприклад, в International Journal of Food Science and Technology було опубліковано дослідження, яке показало протипухлинну дію фітіновой кислоти! І безліч інших позитивних ефектів! Висунуто пропозицію навіть використовувати її, як добавку до їжі! А ви говорите - небезпечно.
Висновок: замочувати крупи, горіхи і боби з метою "прибрати фітати", а не прискорити час їх приготування, не потрібно! Але якщо хочете - замочуйте!
Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.
24.ua