Дієта при гастриті: що можна їсти, а що не варто, список продуктів

28.09.2023 14:19

Під час гастриту один із симптомів – відсутність апетиту, але голод може нашкодити та погіршити стан. Тож, під час гастриту треба дотримуватися дієти з безпечними продуктами, стравами і рекомендаціями щодо харчування.Про дієту під час гастриту, які продукти можна їсти, а які не варто – читайте на ТСН.ua.Дієта при гастритіДієта при гастриті спрямована на зниження подразнення слизової оболонки шлунку, нормалізацію вироблення шлункового соку та стимуляцію загоєння стінок шлунку.Правила дієти під час гастриту: раціон з високим вмістом клітковини та антиоксидантів, виключення дуже жирних продуктів, менше споживання рафінованих зернових продуктів, обмеження їжі, що подразнює шлунок, споживання поживних речовин з урахуванням індивідуальної переносимості, споживання продуктів, що мають протизапальну дію та є корисними для травлення, достатнє споживання рідини (щонайменше 2 л води протягом дня).Принципи дієти при гастриті

Під час захворювання на гастрит рекомендоване дробове харчування, тобто слід їсти часто, але невеликими порціями – до шести разів на добу. Порції мають бути меншими порівняно зі звичайними приблизно удвічі. Вживання солі слід зменшити до 6 г на добу. Їсти при гастриті рекомендовано відварену, парову або запечену їжу (але без скоринки на поверхні), яка має бути теплою та протертою.Тривалість дієти під час гастриту – щонайменше три місяці. Аби запобігти повторенню гастриту, слід дотримуватися дієтичного харчування протягом усього життя. Якщо ж порушити дієту при гастриті, це може призвести до погіршення самопочуття, прогресування захворювання та переходу у серйозніші форми.

Що не можна їсти при гастритіПід час загострення гастриту заборонено їсти: гострі, кислі та солоні страви (зокрема, кислі овочі та фрукти); жирні та смажені страви, паніровка; копчені продукти та оброблене м’ясо (ковбаса, сосиски); червоне м'ясо, качка та гуска; маринади, майонез, вершкові соуси; спеції, трави, приправи (особливо чорний перець); морозиво, шоколад, торти, тістечка; алкогольні, енергетичні, газовані напої, кава, міцний чай; кукурудза та продукти з неї; рафіновані крупи, свіжий хліб, макарони з рафінованого борошна; цибуля та часник допускаються лише в невеликих кількостях; горіхи та горіхове масло (тільки в невеликих кількостях); чипси та запаковані снеки.

Які продукти можна їсти під час гастритуПід час гастриту можна їсти такі продукти і страви: супи на воді з додаванням круп, овочеві супи-пюре (морковка, кабачок, гарбуз, цибуля); відварені овочі та фрукти (за рекомендацією лікаря); тушковане овочеве рагу; розварені каші, приготовані на воді або молоці: гречка, рис, вівсянка; нежирне м'ясо: індички, кролика чи курки; відварені, запечені або парові котлети, тефтелі; варена риба (нежирні сорти); яйця (тільки зварені некруто або у вигляді омлету); нежирні сир та йогурт; банани, печені яблука; мармелад, пастила; солодкі соки, розбавлені водою, неміцні чаї (краще – зелений), відвар шипшини або ромашки, морси, узвар з сухофруктів, звичайна фільтрована вода.

Зверніть увагу, що це загальні поради. Краще не вдаватися до самолікування, а звернутися за порадами до лікаря, який зможе підібрати індивідуальну дієту при гастриті та призначити необхідні препарати.Читайте також: Чому весь час хочеться їсти: симптомом яких хвороб може бути постійний голод Як знизити холестерин у домашніх умовах без ліків: перевірені народні методи Для чого потрібно пити матчу: користь для організму, чи є протипоказанняПідписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.