Кому потрібно їсти холодець: експерти розповіли, чому варто додати цю страву до свого раціону

13.02.2025 02:31

Передусім, потрібно розібратися, що ж таке холодець. Це досить ситна страва желеподібної форми, яка готується довгим варінням м'яса (3-5 годин) з подальшим його охолодженням у бульйоні.Щоб приготувати класичний холодець до м'яса також додають ті частини туші, де найбільше колагену. Найчастіше це крила, шиї, свинячі вуха, ноги, лапи птиці тощо. Саме завдяки цьому холодець застигає сам і не потрібно використовувати агар-агар чи желатин.Також в процесі приготування страви додають різні приправи (лавровий лист, гвоздика, чорний перець горошком), щоб отримати надзвичайний смак і аромат. Часто кладуть цибулю та моркву.Якщо говорити про харчову цінність холодцю, то тут багато що залежить від того, з яких саме інгредієнтів його готують. Так зі свинячої туші холодець виходить найкалорійнішим (на 100 г близько 350 ккал). Цікаво, але на другому місці розташовується холодець із курки. Якщо ви брали стегенця та філе стегна, то на 100 г страви отримаєте 230-240 ккал, якщо лише лапи — 110 ккал. Найменш калорійним вважається холодець з яловичини (на 100 г готового продукту всього 80 ккал).Корисно знати і кількість білків, жирів та вуглеводів, які містяться в цій страві: яловичина — 11,4 г білків, 2,8 г жирів, 0,5 г вуглеводів; свинина — 10,0 г білків, 5,2 г жирів та 1,2 г вуглеводів; курятина — 12,0 г білків, 7,5 г жирів, 0,7 г вуглеводів; індичка — 8,2 г білків, 2,5 г жирів і 0,7 г вуглеводів; свиняча нога — 16,2 г білків, 13,3 г жирів та 0,9 г вуглеводів.Чому холодець кориснийЕксперти стверджують, що холодець містить велику кількість жирів та амінокислот, які потрібні шкірі, мозку, суглобам. Також в холодці є важливий для організму людини білок — колаген. Він позитивно впливає на шкіру, робить її пружнішою, розгладжує зморшки.В страві є компоненти, які допомагають кальцію краще засвоюватися. А амінокислота гліцин здатна додатково стимулювати нервову і мозкову діяльність.Якщо додати до холодця часник, хрін, різні соуси, то це позитивно вплине на імунну систему, поліпшить метаболізм.За словами нутриціологів, вживання холодцю допомагає: нормалізувати артеріальний та венозний тиск; зменшити кількість "поганого" холестерину в крові; зміцнити суглоби та кістки; покращити мозкову діяльність; позбутися похмільного синдрому.Чим шкідливий холодець

Однак, шкода від холодця також буває, і досить велика. Вона відбувається за частого та неконтрольованого споживання цієї страви. Чого варто боятися: ожиріння — якщо ви постійно готуєте висококалорійний холодець і дуже часто його вживаєте, можна непомітно набрати зайву вагу; ризик тромбоутворення — за непомірного вживання холодцю підвищується в'язкість крові, а це може призвести до сумних наслідків; підвищення рівня сечової кислоти — через високий вміст пуринів, це може призвести до розвитку подагри; утворення оксалатного каміння в нирках — сильно зростає ризик.Як часто можна їсти холодець, щоб не було шкодиЕксперти сходяться на думці, що їсти холодець можна не частіше ніж 150 г на 1 тиждень. Через високий вміст холестерину зловживати стравою не варто.Якщо це нежирний холодець, порцію можна трішки збільшити. Найкраще, кажуть фахівці, споживати холодець в період від жовтня до квітня, і не частіше 2-3 разів на місяць.Кому обов'язково потрібно їсти холодецьІснують категорії людей, яким вживати холодець дуже корисно. Серед них: ті, хто має низький гемоглобін; спортсмени за високих навантажень; ті, хто страждає на низький імунітет; людям із поганим станом шкіри; тим, у кого є травми чи переломи; за анемії; під час проблем з опорно-руховим апаратом; за анорексії та виснаження.Кому протипоказано їсти холодецьЗауважують нутриціологи і дієтологи, що є люди, яким взагалі протипоказано їсти холодець. Це ті, у кого вже є зайва вага, захворювання серцево-судинної системи, проблеми із сечовим міхуром, високий рівень "поганого" холестерину та хвороби шлунково-кишкового тракту.Деякі лікарі радять з обережністю додавати холодець до свого раціону тим, в кого є дисфункція жовчного міхура, захворювання печінки та підшлункової залози.Читайте також: Більшість прибирає це під час приготування супу, але так робити не варто: про що йдеться Які макарони купувати до салату чи супу, а які — ідеально підходять до м'яса: розбираємося