Через два-три місяці після того, як людина начебто одужала від коронавірусної хвороби, вона може зіштовхнутись з новим для себе захворюванням — ураженням підшлункової залози, кишківника, печінки. Про це розповів терапевт, гастроентеролог, завідувач кафедри внутрішньої медицини № 1 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Вадим Шипулін, пишуть "Факти".
За словами медика, такі захворювання після COVID-19 можуть виникнути через те, що в організмі інфікованої коронавірусом людини йде збій імунної системи.
"Ці органи — мішені для підступного вірусу. Ці важкі недуги починаються через збій імунітету, коли організм раптом помилково сприймає клітини кишківника як чужорідні. Відомо, що найважче переносять COVID-19 ті, хто приймає терапію, котра пригнічує імунну систему", - пояснив лікар.
Вадим Шипулін радить тим пацієнтам, які перехворіли на COVID-19, але відчувають нездужання, зокрема, діарею, звертатись до лікарів.
"Потрібно звернутися до гастроентеролога, щоб визначити, чи не з'явилося захворювання кишківника: неспецифічний виразковий коліт або хвороба Крона", - радить медик.
Також, за словами лікаря, внаслідок коронавірусної інфекції може виникнути панкреатит, який складно лікується. Тож медик радить не зволікати і звертатись до фахівців.
Під час лікування панкреатиту Вадим Шипулін радить відмовитися від жирних сортів м'яса, смаженої та копченої їжі. А також обмежити свіжі овочі і фрукти, адже вони часто призводять до загострення захворювання.
Про проблеми печінки можуть свідчити такі симптоми: слабкість, схуднення, та пожовтіння шкіри, каже медик.
"Єдиним проявом захворювання може бути тривала слабкість. Однак слід бити на сполох, якщо на тлі слабкості людина пожовтіла, схудла — це ознаки того, що печінка втрачає свій життєвий резерв. Цей орган є своєрідною центральною біохімічною лабораторією організму, котра знезаражує токсичні речовини. Вони виробляються постійно, яку б ідеальну їжу не їла людина", - зазначив Вадим Шипулін.