Наприкінці XIX століття двоюрідні брати Астор побудували в Нью-Йорку два готелі. Перший було зведено Вільямом Волдорфом 1893 року на місці батьківського будинку і мав 11 поверхів.
Другий, споруджений через чотири роки Джоном Джейкобом на місці особняка його матері, складався вже з 16 поверхів. Обидва готелі були розташовані на П'ятій авеню. Попри сімейні чвари власників, будівлі були з'єднані коридором і діяли як єдиний комплекс, який отримав назву "Волдорф-Асторія готель". У ньому налічувалося 1300 номерів і 40 холів, що на той час робило його найбільшим готельним комплексом Нью-Йорка.
Наступним "поверхом" історії можна вважати те, що в ньому працював знаменитий метрдотель — швейцарець Оскар Чіркі. (Oscar Tschirky). Він ніколи не був шеф-кухарем у готелі, але саме він винайшов кілька страв, які увійшли до кулінарних книжок світу. Одним із них був салат з яблук, селери і майонезу, створений ним 1896 року. До його складу входили нарізані соломкою кисло-солодкі яблука і свіжі стебла селери, приправлені майонезом, лимонним соком і перцем. Страва відразу ж припала до смаку відвідувачам. Пізніше в цей салат стали додавати інші інгредієнти — подрібнені волоські горіхи, родзинки або виноград.
Салат "Волдорф"
Інгредієнти
майонез домашній — 5 ст. л.
фенхель — 1/2 голівки
очищені половинки волоських горіхів — 1/2 склянки
маленький лайм — 1 шт.
стебла селери — 3 шт.
велике червоне яблуко — 1 шт.
велике зелене яблуко — 1 шт.
лимонний сік — 1/2 лимона
Покроковий рецепт
Крок 1: очищуємо яблука від шкірки і серцевини; м'якоть ріжемо соломкою. Поливаємо яблука лимонним соком, щоб вони не потьмяніли. Фенхель миємо, зелень нарізаємо і збережемо для прикраси. Решту нарізаємо тонкою соломкою і потримаємо 5 хвилин в крижаній воді. Відкидаємо на друшляк і обсушуємо. Нарізаємо селеру тонкими скибочками.
Крок 2: у мисці змішуємо селеру, фенхель і яблука. Волоські горіхи злегка підсмажуємо в духовці за 160 ° С і посічемо не надто дрібно.
Крок 3: змішуємо майонез із соком і цедрою лайма, заправляємо цим соусом салат. Перемішуємо.
Крок 4: розкладаємо на тарілки салат, посипаємо волоськими горіхами, прикрашаємо зеленню фенхелю.