Вчені назвали вітамін, який знижує ризик смерті майже на 60%: де його міститься найбільше

16.10.2024 11:04

Це вітамін D, який вкрай необхідний для нашого організму з декількох причин. Він допомагає засвоюватися кальцію, сприяючи зміцненню кісткової тканини, покращує роботу імунної системи, знімає запалення, запобігає захворюванням дихальних шляхів. А ще науковці довели, що рівень вітаміну D в організмі людини прямо впливає на ризик смертності. Отримувати цей цілющий вітамін можна декількома шляхами – під сонячними променями, з їжі чи у вигляді добавок. Розповідаємо, як вітамін D впливає на довголіття і в яких продуктах його міститься найбільше.Як вітамін D знижує ризик смертності: дослідження вченихАмериканські та європейські науковці провели дослідження впливу вітаміну D на загальне здоров’я та тривалість життя. Під час досліджень було враховано кілька показників: вік, стать, індекс маси тіла, група крові, наявність шкідливих звичок, рівень фізичної активності та наявність хронічних захворювань.За висновками одного з експериментів було встановлено, що у людей з нормальним рівнем вітаміну D в організмі ризик смерті був на 57% нижчим, ніж у тих, хто мав дефіцит цього вітаміну. Слід зазначити, що піддослідними були люди віком від 50 років і старше, які вже мали хронічні вікові хвороби. У яких продуктах міститься найбільше вітаміну DНауковці представили список продуктів, у яких міститься найбільше вітаміну D. Червоне м’ясо та печінка є відмінними джерелами вітаміну D. Жирна риба — тунець, лосось, сардина. Морепродукти — устриці, креветки, мідії. Жовток яйця — також гарне джерело вітаміну D. Гриби — переважно лісові та печериці. Молочні продукти — кисломолочний і твердий сир, молоко, вершки. Соєве молоко та соєві продукти. Деякі вегетаріанські продукти, такі як соєве молоко, тофу та соєві продукти, можуть бути збагачені вітаміном D.Якщо вітамін D засвоюється погано, наприклад, через стан здоров’я, його можна отримати з різноманітних біодобавок. У такому випадку краще звернутися за консультацією до лікарів.Читайте також: