Всесвітній день шоколаду: історія свята і цікаві факти

11.07.2018 17:02
11 липня все людство святкує Всесвітній день шоколаду, в черговий раз зізнаючись йому в любові. Історія свята Ідея влаштовувати урочистості, присвячені благородному продукту харчування, відвідали уми жителів витонченої Франції в середині 90-х рр. XX століття. Спочатку це було свято суто національне, але з часом закордонні сусіди стали переймати цікаву традицію, і незабаром вона поширилася по планеті у вигляді міжнародної грандіозної події. Треба сказати, що липневий Всесвітній день шоколаду не єдиний в своєму роді – точно такий же відзначають ще й у вересні, 4-го числа. Напевно, цей факт можна пояснити палкою прихильністю людини до радості ласування шоколадом. Але це зараз плоди шоколадного дерева не викликають ні в кого здивування, а в далекому XVI столітті, коли Христофор Колумб ненароком відкрив Америку, для європейців темно-коричневий напій був дуже екзотичним. Перше знайомство «білих» людей з похідною какао-бобів виявилося не надто вдалим – індіанці, які виготовляють шоколад, не здогадалися покласти в в’язку масу цукрову тростину. Положення виправив візит на північноамериканський континент Кортеса в 1519 році. Винахідливі іспанці додали до гіркого напою солодощі і запропонували отриманий десерт вінценосному правителю. Королю припали до смаку нові ласощі, а через сто років «чорне золото» прижилося і у Франції. Сучасну форму плитки напій придбав тільки в позаминулому столітті. Цьому передували дві важливі події. Спочатку голландець Конрад ван Хаутен з метою отримання какао-масла винайшов гідравлічний прес. Після співробітники британської компанії «Фрай і сини» пристосувалися виготовляти трикомпонентну суміш, що складається з какао-порошку, какао-масла і цукру. Плитковий шоколад здобув велику популярність, в зв’язку з цим, щоб поліпшити якість продукту, в нього стали додавати молоко. Авторство молочного шоколаду історики приписують Даніелю Петеру. Види і користь шоколаду Відвідуючи супермаркет, неможливо не звернути увагу на різноманітність коричневих ласощів, що займають цілі стелажі. Тут вам шоколад і з родзинками, і з фундуком, і з йогуртом, і з повітряним рисом – не вистачить, напевно, і години, щоб перерахувати всі існуючі на сьогоднішній день варіанти. Традиційно солодкі плитки і батончики виготовляють з трьох основних видів шоколаду: гіркого, білого і молочного. Темний класичний шоколад – це суміш какао-порошку, какао-масла і ніжної цукрової пудри. Причому останньої в таких виробах небагато: акцент роблять більше на природному смаку продукту. Білий шоколад – повна протилежність темному. Какао-порошок в ньому відсутній, чим і пояснюється благородний кремовий колір виробів, а обов’язковими компонентами служать ванілін і плівкове сухе молоко. Молочний шоколад – справжня симфонія смаку. Якщо хтось не розуміє, в чому полягає особлива принадність темного або білого шоколаду, то цей вид солодощі обожнюють всі: від малого до великого. Його склад такий же, як і у гіркого, але його виробляють з додаванням плівкового сухого молока. Кількість цукрової пудри в молочному шоколаді перевищує частку какао-порошку. Є у продажу і так званий діабетичний шоколад із замінником цукру, наприклад, ксилітом. Ще один різновид – пористий шоколад: завдяки унікальній технології приготування плитка просто тане в роті, чим заслужила щиру любов споживача. Нарешті, кожен може насолодитися яскравим смаком гарячого шоколаду, готувати який суцільне задоволення: порошок поміщають в ємність, заливають окропом і помішують до повного розчинення. Шикарний напій для відмінного настрою готовий! До речі, ви ніколи не замислювалися про те, чому після вживання декількох часточок шоколаду дійсно стає весело? Це не ілюзія і не самообман: в солодкій плитці, особливо гірких сортів, містяться речовини, що провокують синтез в організмі гормону радості. Шоколад багатий на антиоксиданти, які «відсувають» наступ старості, легкозасвоювані жири і вуглеводи, що не здатні негативно позначитися на розмірах жіночої талії. Мінерали калій і магній забезпечують стабільну роботу нервової і серцево-судинної системи. Посильну допомогу в цьому, головним чином стимулюючого характеру, їм надають кофеїн і теобромін. Що стосується потенційної шкоди шоколаду, єдиним побічним ефектом вживання десерту може стати алергія. Шоколадні країни Не можна не погодитися з тим, що шоколад поважають всюди без винятку, але є на планеті Земля держави, де цим чудовим ласощам надають особливу увагу. Бельгія Шоколад поряд з пивом і «брюгським мереживом» є місцевою визначною пам’яткою. За кількістю шоколадних музеїв, бутиків і вироблених солодких плиток на рік ця держава посідає перше місце в світі. Бельгія вважається батьківщиною темного шоколаду і праліне. Швейцарія Країна банків, сиру та годинників знаменита найбільше тим, що виробляє запаморочливого смаку і якості молочний шоколад. Статистика свідчить про досить вагомі порції ласощів, що припадають щорічно на душу населення: більше 10 кілограмів. По всій країні розкидані шоколадні фабрики, на одній з яких можна не тільки побувати, але і поспостерігати за процесом виробництва десерту – покататися на потязі до станції Gruyeres. Франція Крім того, що ця держава є основоположником Всесвітнього дня шоколаду, країна найніжніших тістечок і шампанського надає всім бажаючим унікальну можливість осягнути ази шоколадно-кулінарного мистецтва. Біля Ліона є знаменита школа шоколатьє, що випускає справжніх цінителів шоколаду і майстрів своєї справи, для яких спекти шоколадний кекс або приготувати легкий мус – справа нехитра. Від колишнього напою, одержуваного з какао-бобів ацтеками, нам дісталося тільки назва, що означає в перекладі з мови індіанців «гірка вода». Як добре, що європейці зуміли докорінно змінити якість, форму предка плиткового шоколаду, і сьогодні ми можемо не відмовляти собі в задоволенні поласувати корисним десертом в будь-якій точці планети. Тож радимо влаштувати 11 липня у Всесвітній день шоколаду справжнє свято смаку, яке запам’ятається надовго!  11 липня все людство святкує Всесвітній день шоколаду, в черговий раз зізнаючись йому в любові. Історія свята Ідея влаштовувати урочистості, присвячені благородному продукту харчування, відвідали уми жителів витонченої Франції в середині 90-х рр. XX століття. Спочатку це було свято суто національне, але з часом закордонні сусіди стали переймати цікаву традицію, і незабаром вона поширилася по планеті у вигляді міжнародної грандіозної події. Треба сказати, що липневий Всесвітній день шоколаду не єдиний в своєму роді – точно такий же відзначають ще й у вересні, 4-го числа. Напевно, цей факт можна пояснити палкою прихильністю людини до радості ласування шоколадом. Але це зараз плоди шоколадного дерева не викликають ні в кого здивування, а в далекому XVI столітті, коли Христофор Колумб ненароком відкрив Америку, для європейців темно-коричневий напій був дуже екзотичним. Перше знайомство «білих» людей з похідною какао-бобів виявилося не надто вдалим – індіанці, які виготовляють шоколад, не здогадалися покласти в в’язку масу цукрову тростину. Положення виправив візит на північноамериканський континент Кортеса в 1519 році. Винахідливі іспанці додали до гіркого напою солодощі і запропонували отриманий десерт вінценосному правителю. Королю припали до смаку нові ласощі, а через сто років «чорне золото» прижилося і у Франції. Сучасну форму плитки напій придбав тільки в позаминулому столітті. Цьому передували дві важливі події. Спочатку голландець Конрад ван Хаутен з метою отримання какао-масла винайшов гідравлічний прес. Після співробітники британської компанії «Фрай і сини» пристосувалися виготовляти трикомпонентну суміш, що складається з какао-порошку, какао-масла і цукру. Плитковий шоколад здобув велику популярність, в зв’язку з цим, щоб поліпшити якість продукту, в нього стали додавати молоко. Авторство молочного шоколаду історики приписують Даніелю Петеру. Види і користь шоколаду Відвідуючи супермаркет, неможливо не звернути увагу на різноманітність коричневих ласощів, що займають цілі стелажі. Тут вам шоколад і з родзинками, і з фундуком, і з йогуртом, і з повітряним рисом – не вистачить, напевно, і години, щоб перерахувати всі існуючі на сьогоднішній день варіанти. Традиційно солодкі плитки і батончики виготовляють з трьох основних видів шоколаду: гіркого, білого і молочного. Темний класичний шоколад – це суміш какао-порошку, какао-масла і ніжної цукрової пудри. Причому останньої в таких виробах небагато: акцент роблять більше на природному смаку продукту. Білий шоколад – повна протилежність темному. Какао-порошок в ньому відсутній, чим і пояснюється благородний кремовий колір виробів, а обов’язковими компонентами служать ванілін і плівкове сухе молоко. Молочний шоколад – справжня симфонія смаку. Якщо хтось не розуміє, в чому полягає особлива принадність темного або білого шоколаду, то цей вид солодощі обожнюють всі: від малого до великого. Його склад такий же, як і у гіркого, але його виробляють з додаванням плівкового сухого молока. Кількість цукрової пудри в молочному шоколаді перевищує частку какао-порошку. Є у продажу і так званий діабетичний шоколад із замінником цукру, наприклад, ксилітом. Ще один різновид – пористий шоколад: завдяки унікальній технології приготування плитка просто тане в роті, чим заслужила щиру любов споживача. Нарешті, кожен може насолодитися яскравим смаком гарячого шоколаду, готувати який суцільне задоволення: порошок поміщають в ємність, заливають окропом і помішують до повного розчинення. Шикарний напій для відмінного настрою готовий! До речі, ви ніколи не замислювалися про те, чому після вживання декількох часточок шоколаду дійсно стає весело? Це не ілюзія і не самообман: в солодкій плитці, особливо гірких сортів, містяться речовини, що провокують синтез в організмі гормону радості. Шоколад багатий на антиоксиданти, які «відсувають» наступ старості, легкозасвоювані жири і вуглеводи, що не здатні негативно позначитися на розмірах жіночої талії. Мінерали калій і магній забезпечують стабільну роботу нервової і серцево-судинної системи. Посильну допомогу в цьому, головним чином стимулюючого характеру, їм надають кофеїн і теобромін. Що стосується потенційної шкоди шоколаду, єдиним побічним ефектом вживання десерту може стати алергія. Шоколадні країни Не можна не погодитися з тим, що шоколад поважають всюди без винятку, але є на планеті Земля держави, де цим чудовим ласощам надають особливу увагу. Бельгія Шоколад поряд з пивом і «брюгським мереживом» є місцевою визначною пам’яткою. За кількістю шоколадних музеїв, бутиків і вироблених солодких плиток на рік ця держава посідає перше місце в світі. Бельгія вважається батьківщиною темного шоколаду і праліне. Швейцарія Країна банків, сиру та годинників знаменита найбільше тим, що виробляє запаморочливого смаку і якості молочний шоколад. Статистика свідчить про досить вагомі порції ласощів, що припадають щорічно на душу населення: більше 10 кілограмів. По всій країні розкидані шоколадні фабрики, на одній з яких можна не тільки побувати, але і поспостерігати за процесом виробництва десерту – покататися на потязі до станції Gruyeres. Франція Крім того, що ця держава є основоположником Всесвітнього дня шоколаду, країна найніжніших тістечок і шампанського надає всім бажаючим унікальну можливість осягнути ази шоколадно-кулінарного мистецтва. Біля Ліона є знаменита школа шоколатьє, що випускає справжніх цінителів шоколаду і майстрів своєї справи, для яких спекти шоколадний кекс або приготувати легкий мус – справа нехитра. Від колишнього напою, одержуваного з какао-бобів ацтеками, нам дісталося тільки назва, що означає в перекладі з мови індіанців «гірка вода». Як добре, що європейці зуміли докорінно змінити якість, форму предка плиткового шоколаду, і сьогодні ми можемо не відмовляти собі в задоволенні поласувати корисним десертом в будь-якій точці планети. Тож радимо влаштувати 11 липня у Всесвітній день шоколаду справжнє свято смаку, яке запам’ятається надовго!