Всього чотири інгредієнти: як зробити розпушувач у домашніх умовах

25.02.2025 02:04

Як робиться розпушувач для тіста? Все дуже просто. Потрібно взяти лише 4 інгредієнти: 3 чайні ложки харчової соди; 3 чайні ложки пшеничного борошна; 3 чайні ложки кукурудзяного або картопляного крохмалу; 1,5 чайної ложки лимонної кислоти.Приготування не займе багато часу: В ємності потрібно змішати харчову соду та лимонну кислоту. Перед цим соду краще просіяти, тоді не буде згустків. Лимонну кислоту рекомендується додатково подрібнити, тоді розмір кристаликів зменшиться. Далі додаються крохмаль і борошно. Всі інгредієнти перемішуються до однорідності. Дуже важливо встигнути змішати все до того, як розпочнеться реакція між лимонною кислотою та содою.Готову суміш можна зберігати в герметичній ємності в сухому та темному місці. Якщо дотримуватися усіх правил зберігання, то такий розпушувач може довго не псуватися.Що покласти в тісто замість розпушувачаІснують певні продукти, які можуть замінити розпушувач для тіста, якщо його не виявилося під рукою.Харчова содаВона може використовуватися як розпушувач навіть без додаткових компонентів. Її додають у тісто, де вже є кислі інгредієнти для реакції, зокрема фруктове пюре, кисломолочний сир, лимонна кислота, соки, мед, оцет.Одна чайна ложка розпушувача = одній чайній ложці харчової соди. Її також можна гасити оцтом, однак це зовсім не обов'язково.АлкогольСпирт допоможе зробити тісто повітряним і зменшить клейкість борошна. Для розпушування бездріжджового пісочного тіста найкраще підходять ром і коньяк. А ось до дріжджового тіста фахівці радять додавати горілку.Не варто хвилюватися, що випічка збереже смак чи запах алкоголю. Він випарується під час випікання.Мінеральна газована водаРозпушувач допомагає наситити тісто вуглекислим газом, щоб воно стало повітряним. Тому з цим завданням також чудово впорається мінеральна газована вода. Однак якщо ви берете мінеральну воду, тоді звичайну вже додавати не потрібно. Навіть якщо цього вимагає рецепт.Читайте також: Найкращі способи розм'якшити вершкове масло на тост, випічку чи в іншу страву Сода чи розпушувач: коли в тісто додають ці продукти і як вибрати правильно