Як розрахувати кількість сухих дріжджів до свіжих: тримайте цю просту формулу під рукою

27.10.2024 09:33

Пресовані дріжджі — це саме свіжі або живі. В магазині їх можна зустріти у брикетах по 100 г. Вони відрізняються своєрідним ароматом, а на дотик вологі, легко кришаться.Сухі дріжджі бувають двох видів: активні — гранули великого розміру, найчастіше використовуються для приготування прісного чи здобного тіста, їх можна замішувати і ставити відстоюватися на кілька годин; ті, що швидко діють — нагадують порошок, одразу змішуються з борошном, тісто швидко збільшується в об'ємі в кілька разів, але після повторного змішування вже не піднімається, підходять для приготування чебуреків, піци, смажених пиріжків.З дріжджами, які швидко діють, потрібно бути обережними. Їх не використовують для паски чи здобних рулетів, тому що тісто погано підніматиметься, не матиме багато пухирців.Якщо в рецепті вказана кількість свіжих дріжджів, ви можете їх замінити сухими (будь-яким видом), однак тут все залежить від типу тіста, яке ви готуєте. Наприклад, якщо тісто готується з вершкового масла, цукру, яєць, то воно повинно вийти важким і липким. Щоб тісто піднялося, додавайте активні дріжджі. Тому що у тих, що діють швидко, не вистачить "сил" підняти його.Скільки потрібно сухих дріжджів замість 100 г свіжих? Тут діє проста формула: 100% свіжих (живих) дріжджів — це 40% активних або 33% тих, що швидко діють.Тобто, якщо у рецепті написано 100 г свіжих дріжджів, то ви повинні взяти 40 г активних або 33 г тих, що швидко діють. Як розрахувати кількість сухих дріжджів до свіжих: активні: 25 г свіжих — 10 г сухих; 50 г свіжих — 20 г сухих; 100 г свіжих — 40 г сухих. ті, що швидко діють: 25 г свіжих — 8 г сухих; 50 г свіжих — 17 г сухих; 100 г свіжих — 33 г сухих. Проте, не у всіх на кухні є ваги, щоб легко відміряти потрібну кількість сухих дріжджів. Більшість відміряють продукти ложками. Тому, варто дізнатися, якщо у нас є 1 ч. ложка сухих дріжджів, скільки це грам свіжих? В одній чайній ложці приблизно 3-4 г сухих дріжджів. Тепер потрібно помножити на 4 і отримаємо 12,12 грама.Тобто, в 1 ч. ложці сухих дріжджів ми маємо 12 г свіжих дріжджів. А щоб не помилитися і не зіпсувати випічку, можна також орієнтуватися, що один пакетик сухих дріжджів зазвичай розрахований на 1 кг борошна.Читайте також: Як доглядати за дерев'яною дошкою: чому її не можна мити звичайним засобом і що використовувати Щоб вийшла смачною і не гірчила: коли квасити капусту в листопаді 2024 року — сприятливі дні Щоб не зіпсувати смак легендарного салату: кулінари розповіли, які огірки краще додавати в "Олів'є"