Як вживання алкоголю впливає на ризик розвитку раку: результати досліджень

21.01.2025 00:09

Під час вживання алкоголю в організмі він перетворюється на хімічну речовину ацетальдегід, яка є токсичною для людини і навіть може пошкодити ДНК клітини. А організм ці пошкодження відновити не в змозі. Саме ДНК контролює ріст та розвиток клітини. Тому, коли вона пошкоджена, клітина може утворити ракову пухлину.Згідно з останніми дослідженнями вживання алкоголю впливає на розвиток раку: прямої і товстої кишки; печінки; молочних залоз; шиї та голови; стравохода.Водночас не важливо, які саме алкогольні напої вживає людина: пиво чи горілку. І чим більшу кількість алкоголю випиває вона щоденно, тим ризик збільшується.

Також в Центрі громадського здоров’я України визначили, кому взагалі заборонено вживати алкогольні напої: громадяни України, молодші 18 років; парам, які планують вагітність (чоловікам і жінкам); вагітним, мамам-годувальницям; водіям та людям, які працюють у сферах, де важлива концентрація уваги; якщо ви приймаєте лікарські засоби, на яких алкоголь діє негативно; людям з певними захворюваннями (психічними, фізичними); людям, які були залежними від алкоголю і не можуть контролювати кількість вжитого.Якщо ви ніколи не вживали алкогольні напої, краще цього і не робити. А якщо ви п’єте алкоголь, варто поговорити зі своїм сімейним лікарем, який порадить, як можна зменшити його кількість.