Як зрозуміти, що часник дозрів і потрібно його викопувати: не пропустіть термінів

17.07.2024 09:53

Вирощування часнику не вимагає таких зусиль, як, наприклад, вирощування томатів, зазвичай дає хороший врожай. Але важливо не лише виростити часник, а й вчасно та правильно його викопати.Якщо момент втрачено, головки часнику розпадатимуться на часточки, смакові якості погіршаться, та й зберігатиметься він погано. Лише в разі своєчасного збирання часнику вдасться зберегти голівки до нового врожаю.Коли викопувати часник в УкраїніЗбирання часнику залежить від кліматичних умов, погоди, типу часнику та сорту.Ранньостиглі сорти часнику готові до збирання через 85-95 днів після появи паростків, а пізньостиглі – через 100-110 днів.Озимий часник, який садять восени, в Україні викопують від середини липня до початку серпня. Ярий часник, посаджений весною, викопують у другій половині серпня – в середині вересня.Щоб точніше визначитися, коли можна викопувати часник, потрібно орієнтуватися на певні ознаки.Коли збирати озимий часник: ознаки Залишити для контролю кілька стрілок та спостерігати за насіннєвою коробочкою. Якщо квітконос розпрямився, коробочка луснула і видно фіолетове насіння, настав час збирання часнику. Нижні пера у рослини повністю висохли, а верхні стебла почали жовтіти. Підкопати рослину – якщо колір коріння змінився з яскраво-білого на світло-сірий, почав засихати, а лусочки стали сухими, фіолетового або білого кольору.Коли викопувати ярий часник Стрілок у ярого часнику немає, тому орієнтуватися потрібно насамперед за листям, якщо воно пожовтіло. Можна викопати кілька головок, щоб переконатися в їхній зрілості. Бадилля дозрілого часнику схиляється до землі. Коренева шийка висихає, головки міцні, вкриті напівсухою лускою у 3 шари. Часникові часточки відокремлюються та легко очищаються від лушпиння.Як правильно викопувати часникЩоб часник краще зберігався, його потрібно правильно викопати та добре просушити. За один, півтора тижня до збирання часнику припинити поливати грядки. Викопувати в сухий день, вранці або ввечері, щоб сонце не пересушило головки. Щоб не пошкодити головку, підкопувати часник краще вилами, а не лопатою. Перезрілі й пошкоджені головки погано зберігатимуться, тому їх потрібно використовувати в першу чергу. Не підходять для тривалого зберігання головки, які розпалися на часточки. Викопаний часник на 7-10 днів залишити в добре провітрюваному приміщенні для просушування. Після висушування обрізати стебло, залишивши шийку довжиною близько 10 см та коріння.Читайте також: Чи потрібно мити малину перед вживанням чи перед заморожуванням Чим та як підживити перець для хорошого врожаю, що захистить від багатьох хвороб