Дослідити подорожчання продуктів 24 каналу допомогла старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку "Інституту аграрної економіки" Світлана Пашко.
Цього року на ринку класична ситуація, каже експерт – помірне подорожчання харчів на тлі непоганого урожаю.
Причин зростання вартості продуктів харчування чимало:
підвищення мінімальної зарплати до 3723 гривень; індексація доходів на рівень інфляції; подорожчання кормів; посівного матеріалу; електроенергії; газу; підвищення тарифів на вантажоперевезення; подорожчання паливно-мастильних матеріалів (НБУ прогнозує, що паливо в 2018 році зросте в ціні на 10,8%).Також на вартість продуктів впливають цінова ситуація на світових ринках і негативні курсові очікування. За прогнозами фінансових експертів, 28,5–30,1 гривень за долар на кінець 2018 року.
Але є й продукти, які подешевшали.
гречка (на 13%); цукор (на 4%); томати і огірки (на 70-75%); яблука (на 30%); яйця (15%).Ціни на решту продукції продовжують зростати.
Продукти подорожчають, хоч і не значно
ХлібЗа останній рік пшеничне борошно подорожчало на 10% – до 10,75 грн/кг. До кінця року очікується збільшення ціни ще на 5-8%. Закупівельні ціни на продовольче зерно вищі за минулорічні через несприятливу погоду і зростання вартості паливно-мастильних матеріалів, міндобрив та інших виробничих витрат.
Автоматично зростає ціна і на інші борошняні вироби.
На кінець вересня цього року хліб з борошна пшеничного вищого ґатунку коштує 16,26 грн/кг, це на 12,68% більше ніж на початку року. Лише за вересень його ціна зросла на 2%.
З житньо-пшеничним хлібом ситуація подібна. За вересень ціна на цей вид хліба зросла на 2,3% і становила 14,24 грн/кг. А на початку року його ціна становила 12,68 грн/кг – на 12,3% менше, ніж зараз.
До кінця року хліб подорожчає на 5-8%
ОвочіЗа січень-вересень 2018 року ціни на основні овочі, крім картоплі, збільшилися на 26-68%.
Крім загальноекономічних причин, подорожчання основних овочів і картоплі у 2018 році сталося, бо виробники скоротили площі під овочами борщового набору та економили на якісному посадковому матеріалі та засобах захисту рослин. Додалися й погодні умови.
Хоча зазвичай овочева продукція коливається в ціні сезонно, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки якраз цього року сезонного зниження цін скоріш за все не буде.
Картопля. У 2018 році одержали високий врожай картоплі. З початку року вона подорожчала на 7%. За вересень ціна впала на 5,6% – до 6,51 гривень за кілограм. До кінця поточного року суттєво картопля не подорожчає.
Капуста. Протягом 2017 року капуста подорожчала на 18%. А лише за дев’ять місяців 2018 року ціни на неї уже збільшилися на 48% і у вересні капуста коштувала 8,07 гривень за кілограм. Капуста подорожчає в кінці сезону, бо мало якісної продукції для зберігання.
Морква і буряк можуть суттєво подорожчати в кінці сезону
Морква і буряк. Виробники скоротили площі під цими овочами у 2018 році, це може призвести до зменшення річного валового збору. Також сприятимуть скороченню несприятливі погодні умови. Адже у деяких областях після спекотного літа почалися сильні дощі, що призвело до загнивання або розтріскування коренеплодів. А це зменшує термін зберігання продукції у сховищах.
У результаті – дефіцит моркви та буряка не виключений, а вже до кінця сезону ціни на якісні коренеплоди можуть бути практично вдвічі вищими, ніж минулого року.
За січень-вересень ціна на моркву вже зросла на 69% – до 12,91 грн/кг. Буряк за цей же період подорожчав на 27% – і коштує нині 8,73 гривні за 1 кг.
До кінця року роздрібна ціна на моркву і буряк може зрости ще на 5-12%.
Цибуля. Протягом 2017 року ціна на цибулю підвищилася на 19%. Минулого року вона коштувала 6,23 гривні за кілограм. У 2018 році – через дощі – кількість якісної цибулі у сховищах істотно скоротиться. Щоб повернути витрати, виробники підвищили ціни. Роздрібна ціна на цибулю зросла на 37% з початку року. Лише за вересень – на 5% і на кінець минулого місяця роздрібна ціна на цибулю становила 8,70 грн/кг.
М’ясоРекордні ціни на м’ясо пояснюються:
скороченням поголів'я худоби в Україні; втратами від африканської чуми свиней; сибірської виразки у великої рогатої худоби; подорожчанням вартості кормів, енергоносіїв та транспортних послуг.На кінець вересня 2018 року здорожчання цін на м’якоть яловичини і свинини з початку року становить 4-5%. Ціна 1 кг яловичини без кістки досягла 125,39 грн, а свинини – 118,53 грн. За 2018 рік ціна на м’якоть не була нижче 112-120 грн/кг.
Ціни на м’ясо на кості збільшилися за дев’ять місяців 2018 року на 3-4% і становлять 96,61 грн за 1 кг тазостегнової частини яловичини і 97,46 грн за 1 кг відрубів стегна свиней.
Зростання вартості свинини у 2018 році буде незначним – у межах офіційної інфляції і девальвації гривні. Усе через те, що населення не встані купувати дорожче. Також знизилися обсяги експорту. Швидше за все, будуть дорожчати філе, грудка, вирізка у всіх видах м’яса.
Свинина дорожчатиме в межах інфляції
Зміна ціни на свинину призведе до зміни цін також на інші види м’яса – яловичину і курятину. Причому курятина, скоріше за все, стане більш дешевим замінником для інших видів м’яса, оскільки ці ринки взаємопов’язані. Саме тому найближчим часом прогнозується незначне підвищення цін на м’ясо і м’ясопродукти.
Проте на ринку м’яса птиці ситуація дещо інша, оскільки виробниками є великі агрохолдинги, а ціна цього виду продукції здебільшого залежить від кон’юнктури на світових ринках і дотацій для виробників з боку держави.
Протягом 2018 року ціна на тушки курей збільшилася на 4% і становили 54,62-56,66 грн/кг. Зовсім інша ситуація з ціною на філе курки. Цей показник вже перевищив 110 грн/кг.
ЯйцяНа ринку курячих яєць виробництво протягом року сезонно коливається, що впливає на ціну виробника і на роздрібну ціну для споживачів.
У вересні 2018 року роздрібна ціна на яйця – залежно від категорії – становила 23,23-19,56 гривень за десяток. Як і в 2017. За дев’ять місяців поточного року ціна на яйця зменшилася на 14-16%.
Яйця подорожчають до 23-26 гривень за десяток
Однією з причин росту цін на яйця є збільшення експорту і подорожчання кормів для птиці. На вартість яєць впливають також тарифи на електроенергію і ціни на корми. За нинішньої ситуації можна очікувати подорожчання в межах 12-15%.
Але ціни на яйця найвищі в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво в господарствах населення, а промислові птахофабрики, реалізуючи свою продукцію по завищених цінах, покривають збитки попередніх місяців. Тому, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2018 року яйця можуть подорожчати до 23-27 гривень за десяток.
Молоко та молокопродуктиНа внутрішньому ринку спостерігається все більший дефіцит молока, тому воно дорожчатиме.
Однак подорожчання буде різним для різних видів продукції. Чим вищим є вміст молока у продукті, тим більшим буде зростання вартості. Обмежуючим чинником зростання цін є зниження з початку року закупівельних цін великими переробниками молока.
Тому січень-вересень 2018 року роздрібні ціни на молоко і молокопродукти знизилися на 2-7%. Однак ще до кінця року ціни на молоко і молокопродукти зростуть на 10-15%.
Молоко і молокопродукти до кінця року подорожчають на 10-15%
На кінець вересня роздрібна ціна на молоко пастеризоване жирністю 2,5% становила 19,33 гривень за літр, що на 5% більше, ніж на початку року і на 2% більше, ніж у серпні.
Лідером подорожчання у 2018 році серед молокопродуктів є вершкове масло. Ціна на нього різко зросла ще у 2017 році, але вона ще приблизно на 20% нижча, ніж у країнах Східної Європи. Інші молочні продукти – сир, сметана – будуть дорожчати меншими темпами.
На кінець вересня 2018 року роздрібна ціна на масло вершкове жирністю 72,5% становила 127,85 грн/кг, що на 5% більше, ніж на початку року і на 3% перевищує показники серпня.
Ціни на сир м’який кисломолочний і на сметану теж повільно зростають. З початку року сир подорожчав на 2% і на кінець вересня коштує 58,93 гривень за кілограм. Ціна на сметану – в залежності від жирності – за дев’ять місяців зросли на 6-7% а – до 44,96-52,29.
24.ua За дев’ять місяців 2018 року ціни на продукти зросли більше ніж на 10%, а деякі овочі подорожчали на усі 40-60%. Восени продукти традиційно дорожчають. 24 канал розібрався, що і на скільки подорожчає найближчим часом.Дослідити подорожчання продуктів 24 каналу допомогла старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку "Інституту аграрної економіки" Світлана Пашко.
Цього року на ринку класична ситуація, каже експерт – помірне подорожчання харчів на тлі непоганого урожаю.
Причин зростання вартості продуктів харчування чимало:
підвищення мінімальної зарплати до 3723 гривень; індексація доходів на рівень інфляції; подорожчання кормів; посівного матеріалу; електроенергії; газу; підвищення тарифів на вантажоперевезення; подорожчання паливно-мастильних матеріалів (НБУ прогнозує, що паливо в 2018 році зросте в ціні на 10,8%).Також на вартість продуктів впливають цінова ситуація на світових ринках і негативні курсові очікування. За прогнозами фінансових експертів, 28,5–30,1 гривень за долар на кінець 2018 року.
Але є й продукти, які подешевшали.
гречка (на 13%); цукор (на 4%); томати і огірки (на 70-75%); яблука (на 30%); яйця (15%).Ціни на решту продукції продовжують зростати.
Продукти подорожчають, хоч і не значно
ХлібЗа останній рік пшеничне борошно подорожчало на 10% – до 10,75 грн/кг. До кінця року очікується збільшення ціни ще на 5-8%. Закупівельні ціни на продовольче зерно вищі за минулорічні через несприятливу погоду і зростання вартості паливно-мастильних матеріалів, міндобрив та інших виробничих витрат.
Автоматично зростає ціна і на інші борошняні вироби.
На кінець вересня цього року хліб з борошна пшеничного вищого ґатунку коштує 16,26 грн/кг, це на 12,68% більше ніж на початку року. Лише за вересень його ціна зросла на 2%.
З житньо-пшеничним хлібом ситуація подібна. За вересень ціна на цей вид хліба зросла на 2,3% і становила 14,24 грн/кг. А на початку року його ціна становила 12,68 грн/кг – на 12,3% менше, ніж зараз.
До кінця року хліб подорожчає на 5-8%
ОвочіЗа січень-вересень 2018 року ціни на основні овочі, крім картоплі, збільшилися на 26-68%.
Крім загальноекономічних причин, подорожчання основних овочів і картоплі у 2018 році сталося, бо виробники скоротили площі під овочами борщового набору та економили на якісному посадковому матеріалі та засобах захисту рослин. Додалися й погодні умови.
Хоча зазвичай овочева продукція коливається в ціні сезонно, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки якраз цього року сезонного зниження цін скоріш за все не буде.
Картопля. У 2018 році одержали високий врожай картоплі. З початку року вона подорожчала на 7%. За вересень ціна впала на 5,6% – до 6,51 гривень за кілограм. До кінця поточного року суттєво картопля не подорожчає.
Капуста. Протягом 2017 року капуста подорожчала на 18%. А лише за дев’ять місяців 2018 року ціни на неї уже збільшилися на 48% і у вересні капуста коштувала 8,07 гривень за кілограм. Капуста подорожчає в кінці сезону, бо мало якісної продукції для зберігання.
Морква і буряк можуть суттєво подорожчати в кінці сезону
Морква і буряк. Виробники скоротили площі під цими овочами у 2018 році, це може призвести до зменшення річного валового збору. Також сприятимуть скороченню несприятливі погодні умови. Адже у деяких областях після спекотного літа почалися сильні дощі, що призвело до загнивання або розтріскування коренеплодів. А це зменшує термін зберігання продукції у сховищах.
У результаті – дефіцит моркви та буряка не виключений, а вже до кінця сезону ціни на якісні коренеплоди можуть бути практично вдвічі вищими, ніж минулого року.
За січень-вересень ціна на моркву вже зросла на 69% – до 12,91 грн/кг. Буряк за цей же період подорожчав на 27% – і коштує нині 8,73 гривні за 1 кг.
До кінця року роздрібна ціна на моркву і буряк може зрости ще на 5-12%.
Цибуля. Протягом 2017 року ціна на цибулю підвищилася на 19%. Минулого року вона коштувала 6,23 гривні за кілограм. У 2018 році – через дощі – кількість якісної цибулі у сховищах істотно скоротиться. Щоб повернути витрати, виробники підвищили ціни. Роздрібна ціна на цибулю зросла на 37% з початку року. Лише за вересень – на 5% і на кінець минулого місяця роздрібна ціна на цибулю становила 8,70 грн/кг.
М’ясоРекордні ціни на м’ясо пояснюються:
скороченням поголів'я худоби в Україні; втратами від африканської чуми свиней; сибірської виразки у великої рогатої худоби; подорожчанням вартості кормів, енергоносіїв та транспортних послуг.На кінець вересня 2018 року здорожчання цін на м’якоть яловичини і свинини з початку року становить 4-5%. Ціна 1 кг яловичини без кістки досягла 125,39 грн, а свинини – 118,53 грн. За 2018 рік ціна на м’якоть не була нижче 112-120 грн/кг.
Ціни на м’ясо на кості збільшилися за дев’ять місяців 2018 року на 3-4% і становлять 96,61 грн за 1 кг тазостегнової частини яловичини і 97,46 грн за 1 кг відрубів стегна свиней.
Зростання вартості свинини у 2018 році буде незначним – у межах офіційної інфляції і девальвації гривні. Усе через те, що населення не встані купувати дорожче. Також знизилися обсяги експорту. Швидше за все, будуть дорожчати філе, грудка, вирізка у всіх видах м’яса.
Свинина дорожчатиме в межах інфляції
Зміна ціни на свинину призведе до зміни цін також на інші види м’яса – яловичину і курятину. Причому курятина, скоріше за все, стане більш дешевим замінником для інших видів м’яса, оскільки ці ринки взаємопов’язані. Саме тому найближчим часом прогнозується незначне підвищення цін на м’ясо і м’ясопродукти.
Проте на ринку м’яса птиці ситуація дещо інша, оскільки виробниками є великі агрохолдинги, а ціна цього виду продукції здебільшого залежить від кон’юнктури на світових ринках і дотацій для виробників з боку держави.
Протягом 2018 року ціна на тушки курей збільшилася на 4% і становили 54,62-56,66 грн/кг. Зовсім інша ситуація з ціною на філе курки. Цей показник вже перевищив 110 грн/кг.
ЯйцяНа ринку курячих яєць виробництво протягом року сезонно коливається, що впливає на ціну виробника і на роздрібну ціну для споживачів.
У вересні 2018 року роздрібна ціна на яйця – залежно від категорії – становила 23,23-19,56 гривень за десяток. Як і в 2017. За дев’ять місяців поточного року ціна на яйця зменшилася на 14-16%.
Яйця подорожчають до 23-26 гривень за десяток
Однією з причин росту цін на яйця є збільшення експорту і подорожчання кормів для птиці. На вартість яєць впливають також тарифи на електроенергію і ціни на корми. За нинішньої ситуації можна очікувати подорожчання в межах 12-15%.
Але ціни на яйця найвищі в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво в господарствах населення, а промислові птахофабрики, реалізуючи свою продукцію по завищених цінах, покривають збитки попередніх місяців. Тому, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2018 року яйця можуть подорожчати до 23-27 гривень за десяток.
Молоко та молокопродуктиНа внутрішньому ринку спостерігається все більший дефіцит молока, тому воно дорожчатиме.
Однак подорожчання буде різним для різних видів продукції. Чим вищим є вміст молока у продукті, тим більшим буде зростання вартості. Обмежуючим чинником зростання цін є зниження з початку року закупівельних цін великими переробниками молока.
Тому січень-вересень 2018 року роздрібні ціни на молоко і молокопродукти знизилися на 2-7%. Однак ще до кінця року ціни на молоко і молокопродукти зростуть на 10-15%.
Молоко і молокопродукти до кінця року подорожчають на 10-15%
На кінець вересня роздрібна ціна на молоко пастеризоване жирністю 2,5% становила 19,33 гривень за літр, що на 5% більше, ніж на початку року і на 2% більше, ніж у серпні.
Лідером подорожчання у 2018 році серед молокопродуктів є вершкове масло. Ціна на нього різко зросла ще у 2017 році, але вона ще приблизно на 20% нижча, ніж у країнах Східної Європи. Інші молочні продукти – сир, сметана – будуть дорожчати меншими темпами.
На кінець вересня 2018 року роздрібна ціна на масло вершкове жирністю 72,5% становила 127,85 грн/кг, що на 5% більше, ніж на початку року і на 3% перевищує показники серпня.
Ціни на сир м’який кисломолочний і на сметану теж повільно зростають. З початку року сир подорожчав на 2% і на кінець вересня коштує 58,93 гривень за кілограм. Ціна на сметану – в залежності від жирності – за дев’ять місяців зросли на 6-7% а – до 44,96-52,29.
24.ua