Різдвяна випічка - штолен - набула популярності далеко за межами Німеччина. Цей здобний і духмяний кекс облюбували і українці. Своїм фірмовим рецептом поділилася кулінарка Лілія Цвіт.Тож як приготувати штолен в домашніх умовах - матеріалі ТСН.ua.В рецепті української кулінарки оригінальне приготування, але адаптоване до сучасності. Тож штолен видасться надзвичайно смачним. ІнгредієнтиДля опари 100 г пшеничного борошна 10 г сухих дріжджів 150 мл молока 1 столова ложка цукру Для тіста 2 яйця 50 г вершків 15% 80 г цукру 16 г ванільного цукру щіпка солі 250 г вершкового масла 82% 460 г пшеничного борошнаДля наповнення 50 г цукатів апельсина 5 г цедри грейпфрута 150 г інших сухофруктів 100 г мигдалю 3 г лимонної кислоти 100 мл коньякуСпеції 1 чайна ложка кориці 1 чайна ложка куркуми 1 чайна ложка меленого кардамону 1 чайна ложка мускатного горіхаДодатково 50 г вершкового масла цукрова пудраПриготування Перший крокУ банку чи контейнер з кришкою кладіть цукати апельсина, цедру грейпфрута, сухофрукти, мигдаль, щіпку лимонної кислоти та спеції. Усе це залийте коньяком, перемішайте та щільно закрийте кришкою. Поставте ємність до холодильника на п'ять діб.Другий крокГотуємо опару. У велику миску насипте борошно, додайте цукор, сухі дріжджі, залийте теплим молоком і добре перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою та поставте в тепле місце на пів години.Третій крокВ іншій мисці змішайте яйця, розтоплене вершкове масло, вершки, цукор, ванільний цукор. Усі інгредієнти перемішайте міксером до тих пір, поки цукор не розчиниться.Четвертий крокДо яєчної маси додайте опару, половину борошна і перемішайте усе лопаткою. Потім додайте борошно, що залишилося. Вимісіть руками тісто.П'ятий крокДодайте до тіста приготовлений наповнювач, смажений подрібнений мигдаль і ще трохи борошна, щоб тісто не прилипало до рук. Добре вимішайте наповнення в тісто, а після цього поставте його у тепле місце щонайменше на годину. Шостий крокРозділіть його на дві частини. Розкачайте кожну так, аби ширина була приблизно два сантиметри. Сформуйте штолени. Перекладіть їх у застелену пергаментом та залиште ще на 30 хвилин.Сьомий крокДоставте штолени до духовки, яку попередньо розігріли до 180°C. Випікайте приблизно 50 хвилин. Гарячі штолени щедро змастіть з усіх боків розтопленим маслом. Посипте товстим шаром цукрової пудри.Восьмий крокДобре охолоджені штолени загорніть їх у пергамент. Зберігайте готову випічку у холодильнику щонайменше два тижні.Читайте також: Класичний німецький різдвяний штолен: старий родинний рецепт Рецепт гарбузового печива Цей торт стане справжнім фаворитом на зимові свята: наймодніший десерт 2025 рокуПідписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.