У закарпатських селах після збору врожаю слив готують традиційну страву — леквар, і це справжня кулінарна авантюра. З ягід готують дуже густе так зване повидло. Його варять цілий день у мідних казанах на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору.
Про це йдеться в новій серії спецпроєкту "Жахливо смачно".
На Закарпатті леквар завжди був дешевою, тож, відповідно, й доступною для всіх їжею. Прийшла страва сюди з Угорщини. Леквар передавали солдатам на фронт і брали у далекі подорожі, бо довго не псується і має високу концентрацію фруктози.
Для кулінарного експерименту журналістка ТСН очистила від кісточок 55 кг сливи-угорки. Леквар у сезон слив споконвіку готували гуртом.
Першим до приготування страви зголосився долучитися пан Анатолій з дружиною та донькою, а потім ще кілька господинь із села.
Закарпаття для Анатолія — не рідний край. 20 років тому сюди закинула військова служба і чоловік настільки закохався в ці місця, що взявся вивчати традиції.
Процес приготування леквару
Чоловік розповів, що варити леквар треба не менш ніж 24 годин. Упродовж доби його треба безперервно помішувати.
У процесі приготування сливи пускають сік і згодом утворюється піна, яку, каже Анатолій, давали виключно шанованим людям.
На ніч леквар слід зняти з вогню і залишити вихолоджуватися. Із 55 кг м'якоті слив отримуємо 5 кг леквару. На другий день приготування страву можна куштувати.
Журналістка змастила ним булочку і каже, що він виявився ніби спогадом з дитинства.
Висновок дієтологині
Дієтологиня Ольга Безугла зауважує, що їй імпонує те, що у страві немає доданого цукру. Лише сахароза та фруктоза.
Дієтологиня пояснює: для того, щоб скуштувати страву й не нашкодити організму, а також — мати гарний вигляд, достатньо їсти дві ложки леквару на день.
Нагадаємо, напередодні стартував спецпроєкт ТСН "Жахливо смачно". Ми вже поділилися рецептам ковбаси з риби. Це одна з найекзотичніших страв Поділля XVII століття.
А також розповіли, як приготувати качку у кавуні. Цю страву готують у Херсонській області від XVIII століття. Відтоді традиція зберігалася у місцевих селах.
Джерело: ТСН