Всесвітній день шоколаду: історія свята і цікаві факти

11 липня все людство святкує Всесвітній день шоколаду, в черговий раз зізнаючись йому в любові. Історія свята Ідея влаштовувати урочистості, присвячені благородному продукту харчування, відвідали уми жителів витонченої Франції в середині 90-х рр. XX століття. Спочатку це було свято суто національне, але з часом закордонні сусіди стали переймати цікаву традицію, і незабаром вона поширилася по планеті у вигляді міжнародної грандіозної події. Треба сказати, що липневий Всесвітній день шоколаду не єдиний в своєму роді – точно такий же відзначають ще й у вересні, 4-го числа. Напевно, цей факт можна пояснити палкою прихильністю людини до радості ласування шоколадом. Результат пошуку зображень за запитом Але це зараз плоди шоколадного дерева не викликають ні в кого здивування, а в далекому XVI столітті, коли Христофор Колумб ненароком відкрив Америку, для європейців темно-коричневий напій був дуже екзотичним. Перше знайомство «білих» людей з похідною какао-бобів виявилося не надто вдалим – індіанці, які виготовляють шоколад, не здогадалися покласти в в’язку масу цукрову тростину. Положення виправив візит на північноамериканський континент Кортеса в 1519 році. Винахідливі іспанці додали до гіркого напою солодощі і запропонували отриманий десерт вінценосному правителю. Королю припали до смаку нові ласощі, а через сто років «чорне золото» прижилося і у Франції. Сучасну форму плитки напій придбав тільки в позаминулому столітті. Цьому передували дві важливі події. Спочатку голландець Конрад ван Хаутен з метою отримання какао-масла винайшов гідравлічний прес. Після співробітники британської компанії «Фрай і сини» пристосувалися виготовляти трикомпонентну суміш, що складається з какао-порошку, какао-масла і цукру. Плитковий шоколад здобув велику популярність, в зв’язку з цим, щоб поліпшити якість продукту, в нього стали додавати молоко. Авторство молочного шоколаду історики приписують Даніелю Петеру. Результат пошуку зображень за запитом

Види і користь шоколаду

Відвідуючи супермаркет, неможливо не звернути увагу на різноманітність коричневих ласощів, що займають цілі стелажі. Тут вам шоколад і з родзинками, і з фундуком, і з йогуртом, і з повітряним рисом – не вистачить, напевно, і години, щоб перерахувати всі існуючі на сьогоднішній день варіанти. Традиційно солодкі плитки і батончики виготовляють з трьох основних видів шоколаду: гіркого, білого і молочного. Темний класичний шоколад – це суміш какао-порошку, какао-масла і ніжної цукрової пудри. Причому останньої в таких виробах небагато: акцент роблять більше на природному смаку продукту. Білий шоколад – повна протилежність темному. Какао-порошок в ньому відсутній, чим і пояснюється благородний кремовий колір виробів, а обов’язковими компонентами служать ванілін і плівкове сухе молоко. Молочний шоколад – справжня симфонія смаку. Якщо хтось не розуміє, в чому полягає особлива принадність темного або білого шоколаду, то цей вид солодощі обожнюють всі: від малого до великого. Його склад такий же, як і у гіркого, але його виробляють з додаванням плівкового сухого молока. Кількість цукрової пудри в молочному шоколаді перевищує частку какао-порошку. Є у продажу і так званий діабетичний шоколад із замінником цукру, наприклад, ксилітом. Ще один різновид – пористий шоколад: завдяки унікальній технології приготування плитка просто тане в роті, чим заслужила щиру любов споживача. Нарешті, кожен може насолодитися яскравим смаком гарячого шоколаду, готувати який суцільне задоволення: порошок поміщають в ємність, заливають окропом і помішують до повного розчинення. Шикарний напій для відмінного настрою готовий! Пов’язане зображення До речі, ви ніколи не замислювалися про те, чому після вживання декількох часточок шоколаду дійсно стає весело? Це не ілюзія і не самообман: в солодкій плитці, особливо гірких сортів, містяться речовини, що провокують синтез в організмі гормону радості. Шоколад багатий на антиоксиданти, які «відсувають» наступ старості, легкозасвоювані жири і вуглеводи, що не здатні негативно позначитися на розмірах жіночої талії. Мінерали калій і магній забезпечують стабільну роботу нервової і серцево-судинної системи. Посильну допомогу в цьому, головним чином стимулюючого характеру, їм надають кофеїн і теобромін. Що стосується потенційної шкоди шоколаду, єдиним побічним ефектом вживання десерту може стати алергія.

Шоколадні країни

Не можна не погодитися з тим, що шоколад поважають всюди без винятку, але є на планеті Земля держави, де цим чудовим ласощам надають особливу увагу. Бельгія Шоколад поряд з пивом і «брюгським мереживом» є місцевою визначною пам’яткою. За кількістю шоколадних музеїв, бутиків і вироблених солодких плиток на рік ця держава посідає перше місце в світі. Бельгія вважається батьківщиною темного шоколаду і праліне. Пов’язане зображення Швейцарія Країна банків, сиру та годинників знаменита найбільше тим, що виробляє запаморочливого смаку і якості молочний шоколад. Статистика свідчить про досить вагомі порції ласощів, що припадають щорічно на душу населення: більше 10 кілограмів. По всій країні розкидані шоколадні фабрики, на одній з яких можна не тільки побувати, але і поспостерігати за процесом виробництва десерту – покататися на потязі до станції Gruyeres. Франція Крім того, що ця держава є основоположником Всесвітнього дня шоколаду, країна найніжніших тістечок і шампанського надає всім бажаючим унікальну можливість осягнути ази шоколадно-кулінарного мистецтва. Біля Ліона є знаменита школа шоколатьє, що випускає справжніх цінителів шоколаду і майстрів своєї справи, для яких спекти шоколадний кекс або приготувати легкий мус – справа нехитра. Від колишнього напою, одержуваного з какао-бобів ацтеками, нам дісталося тільки назва, що означає в перекладі з мови індіанців «гірка вода». Як добре, що європейці зуміли докорінно змінити якість, форму предка плиткового шоколаду, і сьогодні ми можемо не відмовляти собі в задоволенні поласувати корисним десертом в будь-якій точці планети. Тож радимо влаштувати 11 липня у Всесвітній день шоколаду справжнє свято смаку, яке запам’ятається надовго!  11 липня все людство святкує Всесвітній день шоколаду, в черговий раз зізнаючись йому в любові. Історія свята Ідея влаштовувати урочистості, присвячені благородному продукту харчування, відвідали уми жителів витонченої Франції в середині 90-х рр. XX століття. Спочатку це було свято суто національне, але з часом закордонні сусіди стали переймати цікаву традицію, і незабаром вона поширилася по планеті у вигляді міжнародної грандіозної події. Треба сказати, що липневий Всесвітній день шоколаду не єдиний в своєму роді – точно такий же відзначають ще й у вересні, 4-го числа. Напевно, цей факт можна пояснити палкою прихильністю людини до радості ласування шоколадом. Результат пошуку зображень за запитом Але це зараз плоди шоколадного дерева не викликають ні в кого здивування, а в далекому XVI столітті, коли Христофор Колумб ненароком відкрив Америку, для європейців темно-коричневий напій був дуже екзотичним. Перше знайомство «білих» людей з похідною какао-бобів виявилося не надто вдалим – індіанці, які виготовляють шоколад, не здогадалися покласти в в’язку масу цукрову тростину. Положення виправив візит на північноамериканський континент Кортеса в 1519 році. Винахідливі іспанці додали до гіркого напою солодощі і запропонували отриманий десерт вінценосному правителю. Королю припали до смаку нові ласощі, а через сто років «чорне золото» прижилося і у Франції. Сучасну форму плитки напій придбав тільки в позаминулому столітті. Цьому передували дві важливі події. Спочатку голландець Конрад ван Хаутен з метою отримання какао-масла винайшов гідравлічний прес. Після співробітники британської компанії «Фрай і сини» пристосувалися виготовляти трикомпонентну суміш, що складається з какао-порошку, какао-масла і цукру. Плитковий шоколад здобув велику популярність, в зв’язку з цим, щоб поліпшити якість продукту, в нього стали додавати молоко. Авторство молочного шоколаду історики приписують Даніелю Петеру. Результат пошуку зображень за запитом Види і користь шоколаду Відвідуючи супермаркет, неможливо не звернути увагу на різноманітність коричневих ласощів, що займають цілі стелажі. Тут вам шоколад і з родзинками, і з фундуком, і з йогуртом, і з повітряним рисом – не вистачить, напевно, і години, щоб перерахувати всі існуючі на сьогоднішній день варіанти. Традиційно солодкі плитки і батончики виготовляють з трьох основних видів шоколаду: гіркого, білого і молочного. Темний класичний шоколад – це суміш какао-порошку, какао-масла і ніжної цукрової пудри. Причому останньої в таких виробах небагато: акцент роблять більше на природному смаку продукту. Білий шоколад – повна протилежність темному. Какао-порошок в ньому відсутній, чим і пояснюється благородний кремовий колір виробів, а обов’язковими компонентами служать ванілін і плівкове сухе молоко. Молочний шоколад – справжня симфонія смаку. Якщо хтось не розуміє, в чому полягає особлива принадність темного або білого шоколаду, то цей вид солодощі обожнюють всі: від малого до великого. Його склад такий же, як і у гіркого, але його виробляють з додаванням плівкового сухого молока. Кількість цукрової пудри в молочному шоколаді перевищує частку какао-порошку. Є у продажу і так званий діабетичний шоколад із замінником цукру, наприклад, ксилітом. Ще один різновид – пористий шоколад: завдяки унікальній технології приготування плитка просто тане в роті, чим заслужила щиру любов споживача. Нарешті, кожен може насолодитися яскравим смаком гарячого шоколаду, готувати який суцільне задоволення: порошок поміщають в ємність, заливають окропом і помішують до повного розчинення. Шикарний напій для відмінного настрою готовий! Пов’язане зображення До речі, ви ніколи не замислювалися про те, чому після вживання декількох часточок шоколаду дійсно стає весело? Це не ілюзія і не самообман: в солодкій плитці, особливо гірких сортів, містяться речовини, що провокують синтез в організмі гормону радості. Шоколад багатий на антиоксиданти, які «відсувають» наступ старості, легкозасвоювані жири і вуглеводи, що не здатні негативно позначитися на розмірах жіночої талії. Мінерали калій і магній забезпечують стабільну роботу нервової і серцево-судинної системи. Посильну допомогу в цьому, головним чином стимулюючого характеру, їм надають кофеїн і теобромін. Що стосується потенційної шкоди шоколаду, єдиним побічним ефектом вживання десерту може стати алергія. Шоколадні країни Не можна не погодитися з тим, що шоколад поважають всюди без винятку, але є на планеті Земля держави, де цим чудовим ласощам надають особливу увагу. Бельгія Шоколад поряд з пивом і «брюгським мереживом» є місцевою визначною пам’яткою. За кількістю шоколадних музеїв, бутиків і вироблених солодких плиток на рік ця держава посідає перше місце в світі. Бельгія вважається батьківщиною темного шоколаду і праліне. Пов’язане зображення Швейцарія Країна банків, сиру та годинників знаменита найбільше тим, що виробляє запаморочливого смаку і якості молочний шоколад. Статистика свідчить про досить вагомі порції ласощів, що припадають щорічно на душу населення: більше 10 кілограмів. По всій країні розкидані шоколадні фабрики, на одній з яких можна не тільки побувати, але і поспостерігати за процесом виробництва десерту – покататися на потязі до станції Gruyeres. Франція Крім того, що ця держава є основоположником Всесвітнього дня шоколаду, країна найніжніших тістечок і шампанського надає всім бажаючим унікальну можливість осягнути ази шоколадно-кулінарного мистецтва. Біля Ліона є знаменита школа шоколатьє, що випускає справжніх цінителів шоколаду і майстрів своєї справи, для яких спекти шоколадний кекс або приготувати легкий мус – справа нехитра. Від колишнього напою, одержуваного з какао-бобів ацтеками, нам дісталося тільки назва, що означає в перекладі з мови індіанців «гірка вода». Як добре, що європейці зуміли докорінно змінити якість, форму предка плиткового шоколаду, і сьогодні ми можемо не відмовляти собі в задоволенні поласувати корисним десертом в будь-якій точці планети. Тож радимо влаштувати 11 липня у Всесвітній день шоколаду справжнє свято смаку, яке запам’ятається надовго!