Артефакти і скарби: вчені розповіли, що заховано в давніх пірамідах майя

Артефакти і скарби: вчені розповіли, що заховано в давніх пірамідах майя (GlavPost)

Ці споруди мали різний функціонал, а також усередину цих пірамід майя вміщували різноманітні артефакти.


РЕКЛАМА

Про це повідомляє Live Science.

Під час досліджень пірамід майя вчені виявили, що ці піраміди використовувалися як місце для релігійних ритуалів, а також були місцем для поховання правителів та інших знатних осіб. Всередині пірамід можна знайти безліч артефактів, які розповідають про життя майя, а також скарби.

Але найцікавіше, що піраміди іноді приховують інший об'єкт — піраміду менших розмірів. Наприклад, це стосується піраміди Кукулькана, яка розташована серед руїн стародавнього міста майя — Чичен-Іца, що на півострові Юкатан на території сучасної Мексики.


РЕКЛАМА

Часто в таких гробницях учені знаходили різноманітні скарби. Але особливо виділялися вироби з нефриту, який любили використовувати майя. Наприклад, із нефриту робили прикраси та навіть похоронні маски. Одним із найвідоміших виробів із нефриту є кам'яний трон у вигляді ягуара, який був інкрустований саме нефритом. Цей трон виявили археологи в піраміді Кукулькана.

"Для майя нефрит мав велике значення. Це був не просто дорогоцінний і гарний мінерал, він був важливим символом для майя. Його асоціювали із самим життям і владою. Нефрит часто використовували в похоронних обрядах, а також під час проведення ритуальних церемоній спілкування з богами", — сказав Карл Таубе з Каліфорнійського університету в Ріверсайді.

Читайте також:

У Мексиці археологи виявили майже 500 "прихованих" комплексів стародавніх майя (відео)

Труни-човни та обличчя із рисами європейців: вчені розповіли про загадкові мумії з Китаю, яким 4 тисячі років

У Франції родина під час ремонту у стіні знайшла ящик із золотими монетами: чим все закінчилося

РЕКЛАМА