#ArtistsForUkraine: Жінки. Війна. Сила.

#ArtistsForUkraine: Жінки. Війна. Сила. (GlavPost)

Нобелівська жіноча ініціатива, Фонд BMW імені Герберта Квандта і громадська організація United For Ukraine об’єднали зусилля, щоб підтримати українців і показати світові незламність і силу українських жінок та їхню роль у невпинній боротьбі за мир, свободу й демократію.

27 травня 2022 року на сайті media.art з’явиkась цифрова лімітована колекція робіт відомої української художниці Маші Реви. Її твір «Жінка, що лежить» привертає увагу до звірств, скоєних російською армією на території України.

«Буквально за сотню кілометрів від місць, де постійно лунають повітряні тривоги і вибухи, люди живуть собі звичним життям. Я сподіваюся, що вони ніколи не відчують тих жахіть, які пережила я та всі українці. Проте люди повинні розуміти, що війна ближче, ніж їм здається. Різниця між мирним небом і небезпечним небом війни — разюча. Я вірю, що людство спроможне зупинити цю війну, а люди мають владу вимагати цього. І ми всі повинні долучатися в межах своїх можливостей», — стверджує Маша Рева.

Кошти від продажу лімітованої цифрової колекції витворів мистецтва в у рамках ініціативи #ArtistsForUkraine, започаткованої United For Ukraine, будуть спрямовані на зйомки і постпродакшн документального фільму «Жінки. Війна. Сила».

У середині червня лавреатки Нобелівської премії миру відвідають Східну Європу, щоб підтримати українських активісток і активістів, які борються за мир, права людини, незалежність і процвітання України. Гостями стануть Ширін Ебаді (Іран), Таваккул Карман (Ємен), Джоді Вільямс (США) і Лейма Ґбові (Ліберія).

Мета візиту лавреаток Нобелівської премії миру — прислухатися до голосу українських жінок і допомогти іншим почути його, виявити солідарність і підтримку під час війни. До складу делегації ввійдуть активістки з різних сфер, які прагнуть посилити голос своїх українських колег, виявити солідарність і підтримати їх під час війни через мистецтво, кіно, співпрацю, політичні кампанії, ЗМІ.

«Війна і насильство спустошують українських жінок та дівчат. У червні цього року ми вирушимо в регіони, постраждалі від конфлікту, де будемо слухати і вчитися в українських жінок, підтримувати їхні зусилля, спрямовані на досягнення миру. Ми також зустрінемося з керівниками, які ухвалюють рішення, щоб донести до них заклики жінок і зробити все можливе, щоб права людини не порушували, міжнародне право поважали, а насильству та воєнним діям настав кінець», — сказала Джоді Вільямс, лавреатка Нобелівської премії миру.

Історичний візит задокументує відома українська кінорежисерка Ірина Цілик (зняла фільм «Земля блакитна, ніби апельсин», що отримав нагороду кінофестивалю Sundance 2020). Ірина Цілик відома неординарним художнім підходом до теми війни, гендерної рівності, прав людини та жіночої сили.

Прем’єра документального фільму запланована на Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй у вересні 2022 року. Відтак фільм, який демонструє силу і дух українських жінок, буде показано у різних країнах світу.

«Понад 11 мільйонів українок і українців були змушені покинути свої оселі заради порятунку. Наша роль полягає в тому, щоб допомагати негайно. Саме тому наші ініціативи дуже важливі для українських жінок.

Натхненні безпрецедентною силою духу спільноти, ми обіцяємо не припиняти свою діяльність. Після закінчення війни ми спрямуємо зусилля на відновлення України та створення колиски сучасної демократії та новітньої економіки», — каже Ніна Левчук, співзасновниця ініціативи United for Ukraine.

«Протягом усієї історії в Україні було багато активісток і сильних жінок. Від Лесі Українки до Олександри Матвійчук, Олени Зеленської та всіх тих жінок, які піклуються про своїх дітей, батьків і родичів або разом з чоловіками борються на передовій. Для організації United for Ukraine є великою честю підтримати цю важливу ініціативу, щоб показати світу сміливих, амбітних і далекоглядних жінок України», — зазначає Ольга Хамама, ініціаторка арт-продажів і проєктів, які започатковує і підтримує громадська організація United for Ukraine.

Документальний фільм розповість про силу жінок та їхню роль у невпинній боротьбі за свободу і демократію.

«Я з нетерпінням чекаю прем’єри фільму, який, на мою думку, стане важливою віхою для України та світу», — коментує Маша Рева.

РЕКЛАМА