Деякі організми можуть вижити на Марсі - NASA

Деякі організми можуть вижити на Марсі - NASA (GlavPost)

Вчені з NASA і Німецького аерокосмічного центру провели експеримент в стратосфері Землі і визначили, що спори чорної цвілі здатні деякий час існувати на поверхні Марса.



Про це повідомляє Engadget.

Дослідники запустили кілька грибкових і бактеріальних організмів в стратосферу ще в 2019 році в рамках експерименту MARSBOx. Стратосфера, другий основний шар атмосфери Землі, розташована над озоновим шаром: за умовами вона нагадує Червону планету і є ідеальним місцем для відправки зразків, щоб з'ясувати, чи зможуть вони вижити на Марсі.

У статті дослідники описали поведінку чорної цвілі в стратосфері: мікроорганізм міг жити на поверхні Марса лише тимчасово, але вчені виявили, що спори можна "оживити" після їхнього повернення на поверхню Землі. Команда розмістила спори грибів Aspergillus niger і бактеріальні клітини Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis subsp. capitis і Buttiauxella sp. всередині алюмінієвого контейнера MARSBOx. У контейнері було два шари зразків, причому нижній - захищений від випромінювання, аби NASA могло побачити вплив випромінювання окремо від впливу інших умов навколишнього середовища.

Аеростат NASA переніс контейнер в стратосферу, де зразки потрапили в "марсіанські" умови і піддавалися дії УФ-випромінювання в тисячу разів більшого, ніж те, яке викликає сонячні опіки. Член команди Німецького аерокосмічного центру Катаріна Сіемс пояснила, чому виживання бактерій - важливе для космічних подорожей:

"Під час тривалих місій на Марсі з екіпажем ми повинні знати, які мікроорганізми виживуть на Червоній планеті, оскільки деякі можуть становити загрозу для здоров'я астронавтів. Крім того, деякі мікроби можуть допомогти у вивченні космосу, а також здатні виробляти запаси їжі з матеріалів незалежно від Землі. Це має вирішальне значення, коли космонавти далеко від дому".

В минулому році NASA оновило свою політику і заявило про бажання запобігти забрудненню Місяця і Марса людиною. Агентство хоче переконатися, що воно несвідомо не переносить шкідливі організми або інші забруднення з Землі, оскільки це може ускладнити пошук позаземного життя.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.