Диломатичний десант: чому для України візит держсеркетаря США є надзвичайно важливим

Диломатичний десант: чому для України візит держсеркетаря США є надзвичайно важливим (GlavPost)

До Києва цього тижня прибув впливовий дипломатичний десант зі США. На один лише день. Але важливих розмов і сигналів було стільки, що їх вистачить аби казати про переломний день у відносинах Білого дому і Банкової.


РЕКЛАМА

ТСН.Тиждень уважно придивився до офіційної та неофіційної частин цього гучного візиту.

Ентоні Блінкен, державний секретар Сполучених Штатів, тобто їхній головний дипломат. Син дипломата, онук емігранта з Києва, одна з довірених осіб Джо Байдена. І один з перших американських дипломатів, хто ще у 2014-му році був прихильником надання Україні летальної зброї для захисту від Росії.

І Вікторія Нуланд, заступниця держсекретаря. Її дідусь емігрував з Буковини, бабуся — з Білорусі. Персона нон-ґрата в Росії, яку, попри санкційний список РФ, призначили заступницею головного дипломата Америки. І це дуже звучний ляпас Кремлю. Нам же пані Нуланд запам'яталась приїздом і підтримкою в найтяжчі часи Майдану.


РЕКЛАМА

Саме такий американський десант, і саме у Києві — це не в останню чергу великий "привіт для Кремля" від Білого дому. При чому перші "привіти" для Путіна держсекретар Блінкін "передав" навіть не тут... А ще на напередодні, на зустрічі з німецьким колегою. Йому сказав: ні про який "Північний потік" мови не буде. Мовляв, це "нездорово" для Америки і смертельно для України. Хоч прекрасно для Росії.

Третього травня у Лондоні група найзаможніших країн світу, відома як G7, уперше за два роки збирається вживу. І, по суті, це початок великого турне Європою головного американського дипломата Блінкена. Він та міністри держав "Великої сімки" мають домовитися: як рятуватися від пандемії, змін клімату, що робити з проблемним Китаєм? І найголовніше: як дати раду Росії, що своєю агресією лякає весь цивілізований світ?

Головуюча у "Великій сімці" Британія заявляє: треба вже робити групу швидкого реагування від російської дезінформації... Але цього - мало! Схоже, так вирішили в Євросоюзі. І пропонують між своїми країнами сформувати цілий армійський спецзагін з п'яти тисяч бійців. Аби, при першій нагоді, боронитися від апетитів Кремля, не чекаючи відмашки командувача НАТО.

Перший у Європі візит держсекретаря США Блінкена, що відбувався саме в Україні і для України, за "дивним збігом обставим" трапився не лише після зустрічі "Великої сімки" у Лондоні і перед потенційною зустріччю Байдена та Путіна. А й всього за місяць до саміту НАТО. Країн-партнерів Альянсу, якою є і Україна, туди не запрошували. Принаймні поки.

Але експерти-міжнародники читають між рядками: приїзд Блінкіна до Києва може мати прямі наслідки для України у Брюсселі. До усього, на початку тижня президент Зеленський офіційно відвідав Варшаву. Там глава Польщі Анджей Дуда заявив: на саміті НАТО Києву розроблять "дорожню карту". Щоб не збитися з дороги і, в результаті, таки приїхати в Брюссель уже як повноправний член Альянсу.

Глава МЗС Кулеба привідкрив те, що залишилося за кадром під час зустрічі з Блінкеном. Це — зброя, системи протиповітряної оборони і антиснайперські технології. Київ дуже на це чекає.

Держсекретар Блінкен і його заступниця Нуланд — унікальні фахівці щодо України. Врешті, наче під мікроскопом все про Україну знає і президент США Байден. Тож, гратися з нинішнім Білим домом у піжмурки у Києва просто не вийде.

Подробицями візиту російська пропаганда смакуватиме ще довго. Особливо, що нової поживи вистачає. Після гучного візиту американців в Україну прибули посли "Великої сімки". Їм показали Донбас і фронт. Вочевидь, крім Штатів, тепер свої меседжі для України готує і Євросоюз.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

РЕКЛАМА