ДПТ як вид державно-приватного партнерства: чи можливо це в Україні

ДПТ як вид державно-приватного партнерства: чи можливо це в Україні (GlavPost)

Організація ефективної взаємодії між державою і приватним бізнесом давно практикується в усьому світі та приносить свої результати. При цьому прояв соціальної відповідальності зовсім не обмежується порожніми словами або установкою баків для сортування сміття. Бізнес дійсно вирішує проблеми місцевих громад в сфері своєї компетенції. Таким чином, у ДПТ (детальних планів розвитку територій) є шанси стати повноцінним видом державно-приватного партнерства. Чому? Про це далі.


РЕКЛАМА

Трохи про світову практику

Яскравим прикладом вдалої співпраці між державою і великим бізнесом є датський гігант Carlsberg. Компанія більше 10 років тому перевела виробничі потужності за межі міста Копенгаген і передала вивільнені площі в декількох кілометрах від центру під створення нового району Carlsberg Byen. Звичайно ж, були створені місця туристичної інфраструктури - музей пива, готель, виставкові та торговельні майданчики, але це не завадило виділити близько 30 гектарів під будівництво житлових будинків.

Є ще один популярний варіант взаємодії громади та бізнесу на тривалій основі - ДПП (державно-приватне партнерство). Нові об'єкти передаються державі, при цьому компанії заробляють на будівлях поруч або відшкодовують свої вкладення за рахунок концесії.

Таким чином в Китаї були побудовані лінії метро в Циндао та Пекіні, залізні дороги Китай-Лаос і Гуанчжоу-Шаосін-Тайчжоу, а також електростанції та шосе. Подібні інвестиції за останні тридцять років перевищили суму 244 млрд доларів США. 


РЕКЛАМА

У Великобританії реалізували понад 130 проектів у сфері охорони здоров'я на 12 млрд фунтів.

У Стамбулі також є яскравий приклад вдалого партнерства між державою та бізнесом. У 2010 році на березі Мармурового моря був побудований «Акваріум Istanbul», який на даний момент входить в топ пам'яток країни.

Ситуація в Україні

У нашій країні, на жаль, за десять років до стадії реалізації дійшло близько 50 проектів, й ті в регіонах. Це в основному невеликі об'єкти, великі все ще знаходяться на старті.

На даний момент в Києві є шанс змінити ситуацію та поставити подібне партнерство на потік. На розгляді Київради на чолі з мером Віталієм Кличком знаходяться ДПТ різних міських районів, де не просто здійснюється контроль забудови, але й розробляються об'єкти соціальної інфраструктури, спрямовані на поліпшення якості життя місцевого населення (більш детально читайте у наступному матеріалі).

Наприклад, 6 липня поточного року було схвалено ДПТ Оболоні в межах проспектів Героїв Сталінграда і Оболонського, а також вулиць Маршала Малиновського, Прирічній, Північній. Інвестори пропонують звести три новобудови та вкласти в розвиток району понад 60 млн гривень: реконструювати гімназію «Потенціал» та дитячий садок № 660, облагородити територію біля озера Біле, створивши там повноцінну рекреаційну зону, побудувати великий спортивно-оздоровчий центр. Представник ТОВ «Інтерспорт» Сергій Овчинников зазначив, що взаємодія між інвесторами та державою буде вигідно як сторонам, так і населенню, адже перш за все покращиться якість життя людей.

РЕКЛАМА