Економічний тероризм проти України: як працюють незаконні схеми на митниці

Економічний тероризм проти України: як працюють незаконні схеми на митниці (GlavPost)

Знищити корупцію на митниці — давня обіцянка влади. Але чому рішення влади зробити контрабанду криміналом може поховати український бюджет, йдеться 9 травня в сюжеті ТСН.Тиждень.


РЕКЛАМА

На українських сухопутних кордонах і у морських портах, формується сорок відсотків нашої державної скарбниці. Проте, просто на митних постах, існує ще й паралельний світ — тіньового товаропотоку. А всі найжирніші шматки давно контролюють окремі групи впливу.

Місяць тому Президент Зеленський направив свою бойову сокиру — РНБО — на боротьбу з контрабандистами.

"Це економічний тероризм проти України. Вперше були запроваджені персональні санкції. Зокрема, заблоковані активи, майно осіб, яких можна назвати топ-10 української контрабанди", — зазначав глава держави.


РЕКЛАМА

Потім список поповнився ще 12-ма фігурантами. А Держмитслужба відсторонила від роботи понад 100 митників. Серед них — 17 керівників митниць і митних постів. Та чи помре українська контрабанда без її королів? Бо, як з’ясувалося, наслідки для них і нас можуть бути вкрай неочікувані.

Ледве не половина санкційного списку РНБО — це організатори імпорту в Україну турецького текстилю, китайського взуття та одягу за заниженими цінами. В основному завозили ці товари через Одеський порт, ну а розмитнювали, де вже прийдеться. Занижені ціни в цій схемі означають, що в бюджет пішло менше податків. Просідання грошового потоку в скарбницю вже є і на Одеській митниці, та й італійські буси замість Ужгорода обирають Львів.

Іншими словами, санкції РНБО дещо зменшили товаропотік на одних митницях і перенаправили на інші. Що фактично означає корупцію, яку мало б бачити і виправляти керівництво митниці.

За останні два роки Павло Рябікін — 5-й керівник Державної митної служби. Нині він мудрує, як трансформувати один з найкорумпованіших органів країни і при цьому не втратити доходи в бюджет. А ще, як змусити митників працювати на одну зарплату. Бо, здається, інколи держава навмисне штовхає митників на злочин. Нині з усіма преміями та надбавками місячний оклад рядового інспектора складає 8 тисяч гривень. Тоді коли він може взяти стільки ж за годину роботи.

Усі працівники митниці мають пройти тестування, аби перейти на контракт. Тест на благонадійність — тобто схильність до корупції, теж. Наразі відсторонені від роботи, в тому числі і керівники. Після рішення РНБО митники дають пояснення, в яких зв’язках перебували з фігурантами санкційного списку.

Потрапляння до санкційного списку вже стало приводом для позбавлення громадянства двох відомих контрабандистів Вадима Альперіна та Олександра Єрімічука.

Аби решті не так сильно кортіло обзавестись ще одним паспортом, Павло Рябікін вийшов на РНБО з пропозицією товарну контрабанду зробити криміналом. Президент підтримав і відповідний законопроєкт вже направили у парламент.

Та не варто думати , що це наблизить Україну до успішної економіки. Олександр Лазарєв, митний брокер з Одеси, пояснює буквально на пальцях. Контрабандні потоки нікуди не дінуться, доки підпільне завезення товарів буде вигіднішим, ніж сплата податків, навіть з ризиком кримінальної справи. До того ж від криміналізації постраждають перш за все білі імпортери. Головне, щоб разом з контрабандними королями ми не вислали з країни і легальну економіку.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

РЕКЛАМА