Інавгурація Джо Байдена: як другий президент-католик присягав на 128-річній Біблії

Інавгурація Джо Байдена: як другий президент-католик присягав на 128-річній Біблії (GlavPost)

Джо Байден офіційно обійняв посаду 46-го президента Сполучених Штатів Америки. У середу, 20 січня, майже о 12:00 за Вашингтоном (о 19:00 за Києвом) він склав присягу на Капітолійському пагорбі. Церемонія відбулася за безпрецедентних заходів безпеки. Через пандемію коронавірусу кількість гостей з декількох сотень тисяч скоротили до тисячі. Вперше за 150 років Дональд Трамп порушив традицію, не відвідавши інавгурацію свого наступника. Проте принаймні однієї традиції він дотримався, залишивши 46-му президенту прощального листа у верхній шухляді робочого столу в Білому домі. Присягав Джо Байден за триметровим парканом в оточенні 25 тис. силовиків на сімейній реліквії - Біблії, якій 128 років.



Як Трамп порушив традиції

Напередодні інавгурації 46-го президента США центр Вашингтону був схожий радше на арену військових дій. Жодної передсвяткової метушні. Лише нескінченні безпекові кордони і понад 25 тис. військовослужбовців нацгвардії, які охороняли порядок під час інавгурації (для порівняння, під час інавгурації Дональда Трампа було задіяно 8 тис. нацгвардійців). Будівлю Конгресу захищав великий металевий паркан із колючим дротом.

Після штурму Капітолію, 6 січня, заходи безпеки у Вашингтоні були безпрецедентними. Люди, які живуть поруч з центром, писали у соцмережах, що доводилося брати з собою документи, навіть щоб дійти до магазину за рогом. І це не дивно, адже напередодні ФБР попередило про підготовку в усіх 50 штатах та столиці акцій протесту озброєного ультраправого угруповання. Але без ексцесів не обійшлося. За пару годин до інавгурації через загрозу вибуху евакуювали співробітників Верховного суду. Бомбу, на щастя, не знайшли, тривога була хибною.

Проте, ні пронизливий вітер, ні всього лише 3 градуси тепла, не стали на заваді. За більш ніж 230-річну історію, це була 59-та інавгурація. Перша відбулася у 1789 році у Нью-Йорку, бо міста Вашингтон тоді ще не існувало. Правда, цього разу глядачів біля Капітолію не було. Гостей, які не змогли приїхати, символізували близько 191 500 американських прапорів, що покривали частину Національної алеї.

Байден прилетів до Вашингтону чартерним рейсом, бо Трамп відмовився надати йому державний борт. Сам Трамп, який заявив, що не збирається залишати велику політику, разом із Меланією полетіли урядовим гвинтокрилом у свій особняк Мар-а-Лаго у Флориді. До слова, у 2017 році Барак Обама надав сім'ї Дональда Трампа державний борт.

Дональд Трамп, попри американську традицію, проігнорував інавгурацію свого наступника. Сталося це вперше за 150 років. Не відбулося і традиційного чаювання президента, який відходить, з наступником у Білому домі. Але принаймні одну традицію Дональд Трамп не порушив, залишивши Джо Байдену прощального листа. Його зміст не розголошується. Проте, у цій традиційний записці може бути що завгодно: від якихось серйозних речей, до жартів.

Є ще одна передігавгураційна традиція. Зранку перед присягою новообраний президент йде на церковну службу. З огляду на те, що майже всі американські президенти були протестантами, то і відбували вранішню службу вони у Національному соборі Вашингтону неподалік від Білого дому. Але не Джо Байден, який є другим в історії США президентом-католиком після Джона Кеннеді. Тому зранку він пішов у католицький Собор Святого Марка.

Жодних балів, одразу до роботи

Інавгурація відбувалася на спеціально спорудженій на Капіталійському пагорбі сцені. Більш ніж за годину до початку церемонію вступу на посаду 46-го президента США Джо Байдена і віцепрезидентки Камали Гарріс урочисто відкрив військовий оркестр. Із колишніх очільників держави на інавгурацію завітали 42-й президент США Джордж Буш з дружиною, колишньою держсекретаркою і суперницею Дональда Трампа на виборах у 2016-му Гілларі Клінтон. Приїхали вони, до речі, в різних автівках. Був також і 43-й президент Джордж Буш-молодший із Лорою Буш, як і 44-й президент Барак Обама з дружиною Мішель, яку неодноразово називали ймовірною кандидаткою в президенти від демократів.

Із команди Дональда Трампа на інавгурації був присутній лише віцепрезидент Майк Пенс. У день штурму Капітолію, 6 січня, він фактично засудив Дональда Трампа за підбурювання протестувальників йти до Конгресу. У той же час Пенс відмовився застосувати 25 поправку Конституції США для усунення Трампа від виконання президентських обов’язків. Проте напередодні ЗМІ припустили, з чим може бути пов’язана присутність Пенса на інавгурації Байдена. Справа в тому, що, знову ж таки, традиційно спеціальні співробітники передають від попередника до наступника чорну ядерну валізку (насправді ж передаються коди активації ядерної зброї). Цього разу Трамп поїхав до Флориди ще в статусі президента з цією самою валізкою, яка рівно о 12:00 була деактивована. Байден же у Капітолії отримав ядерну валізку Пенса.

Гімн Сполучених Штатів виконала відома співачка Леді Гага, яка агітувала за Байдена під час кампанії. Зазвичай епатажна, на інавгурації вона була напрочуд скромною: пишна червона спідниця, чорний жакет з брошкою-голубом. Вся в білому Дженніфер Лопес виконала пісню This Land Is Your Land («Ця земля - це твоя земля») з коротким уривком зі свого хіта Let's Get Loud.

Сенаторка від Міннесоти Емі Клобучар, яка відкривала інавгураційну церемонію, навіть пожартувала, що Дженніфер Лопес заспівала на розігріві у голови Верховного суду, який і привів 46-го президента США до присяги. До речі, присягав Джо Байден на сімейній реліквії - Біблії, якій 128 років.

Цікаво, що набув президентських повноважень Джо Байден об 11:48 (18:48 за Києвом) - на 10 хвилин раніше, ніж це передбачено Конституцією США, де записано, що новообраний президент набуває повноважень рівно о 12:00. Після, традиційно, президент США виголошує промову, яка стає неофіційним гаслом всього президентського терміну.

Наприклад, той же Джон Кеннеді сказав: «Подумайте, що ви можете зробити для країни, а не країна для вас». Не менш цитованою є фраза і Рональда Рейгана: «Уряд не вирішує наших проблем. Уряд і є нашою проблемою». Найдовша промова належала Вільяму Генрі Гаррісону, яка тривала 1 годину 45 хвилин. Увесь цей час йшов сніг і було дуже холодно, а Гаррісон був без пальто. Через місяць 9-й президент США помер від пневмонії, пробувши на посаді всього 32 дні.

Промова Джо Байдена тривала 15 хвилин. У центрі його спічу було зупинення протистояння між демократами і республіканцями, та об’єднання країни. Другим акцентом його промови стала боротьба з пандемією, бо, на жаль, Штати переступили позначку 400 тис. померлих від ковіду. Ну, і, що найголовніше для світу та України, Байден заявив, що Сполучені Штати повертаються на міжнародну арену і гратимуть активну роль у міжнародній політиці.

Через COVID-19 цьогорічна інавгурація не передбачала жодних балів чи вечірніх прийомів. Тому 46-й президент США разом з командою одразу ж стали до роботи. «Готова служити», - це перший допис Камали Гарріс у Twitter у статусі віцепрезидентки. А Джо Байден написав: «Не треба витрачати час на кризи, з якими ми стикаємось. Ось чому сьогодні я прямую до Овального кабінету, щоб отримати право працювати, проводячи сміливі дії та негайне полегшення для американських сімей».

Джерело: ТСН