Купівля квартири в Луцьку – покрокова інструкція

Купівля квартири в Луцьку – покрокова інструкція (GlavPost)

В інтернеті є безліч статей з питання покупки квартири. Однак більшість з них написані агентствами нерухомості, які рекламують свої послуги. Тому важливо знати всі моменти покупки квартири з незалежної точки зору. Це допоможе зрозуміти на які нюанси звернути увагу на кожному етапі, як уникнути можливих труднощів.


РЕКЛАМА

Етапи покупки квартири

Скільки часу може піти на придбання квартири в Луцьку? Купівля житла, від пошуку відповідного варіанту і до отримання свідоцтва прав власності, може зайняти від трьох до шести місяців. Іноді можна вкластися і в півтора або розтягнути задоволення до року. Все залежить від того, наскільки терміново вам потрібно придбати житлоплощу, а продавцеві — реалізувати свою нерухомість.

Пошук квартири — це перший етап. Куди звертатися? Тут покупцеві надається вибір:

  • провести операцію своїми силами;
  • звернутися до посередників.

Якщо вирішили шукати квартиру в Луцьку самостійно, то вас чекає широкий фронт роботи. Потрібно «перелопатити» безліч джерел — від друкованої продукції до всіляких сайтів — бірж нерухомості в інтернеті. Плюсом останнього є великий вибір квартир.


РЕКЛАМА

Перш ніж переходити до активних дій фахівці рекомендують зрівняти ціни на домріа. Тут доступні перевірені оголошення. Кожну квартиру відвідував підготовлений інспектор. Він все документував і знімав камерою з панорамним об'єктивом. Впровадження програми перевірених оголошень дозволило DOM.RIA стати №1 серед сайтів в Україні, які працюють у сфері нерухомості.

Огляд квартири

У призначений день перегляду варто ще раз зв'язатися з продавцем і уточнити час. Якщо квартира продається через ріелтора, він, можливо, захоче зустрітися з вами перед показом, щоб переконатися в ваших намірах. Посередник може звернутися з проханням, підписати лист перегляду для виключення проведення операції купівлі-продажу без відома агентства.

Безпосередньо під час перегляду житла увагу варто звертати на наступне:

  • Під'їзд — хоч і не є частиною квартири, але по ньому можна скласти загальне враження про сусідів і роботу ЖКГ в будинку.
  • Поверховість квартири — якщо це перший поверх, звернути увагу на плінтуси та стики стін, оскільки тут можливий прояв вогкості.
  • Розташування об'єкта, якщо квартира кутова в будинку, необхідно особливу увагу приділити якості утеплення.
  • Ремонт — якщо у квартирі на вигляд хороший ремонт, необхідно досконально перевірити його якість.
  • Комунікації та сантехніка — особливо важливо для вторинної нерухомості. Обов'язково огляньте стан труб, відкрийте крани та перевірте їх на рівень шуму.
  • Вид з вікна — чи немає звалищ біля будинку або інших небажаних об'єктів. Тому квартиру краще дивитися днем.

Отже, вас все влаштовує, настав час для переговорів з продавцем. Виявлені вади можуть переконати продавця знизити вартість квартири. Зазвичай вдається скинути 10, максимум 15 відсотків.

Перевірка документів

Якщо ви знаєте які документи потрібні при покупці, то саме час ними зайнятися. Але все-таки перевірку всього пакету настійно рекомендується робити через незалежного експерта.

При перевірці документів варто переконатися в наступному:

  • Справжність документів, що встановлюють право власності продавця на квартиру. Якщо замість оригіналів документів власник надає копії, то це повинно насторожити.
  • Відсутність обтяження — чи є судові заборони, арешти, накладені на житло та інше.
  • Записи в будинковій книзі на предмет мешканців що виписалися.
  • Якщо власників квартири кілька, наявність документа, за яким інші мешканці згодні на продаж. Згідно із законом, такий документ повинен бути затверджений нотаріально.
  • Дозвіл органів опіки та піклування, якщо одним із власників житла є неповнолітня особа.

Реєстрація купівлі-продажу

Процедура покупки квартири неможлива без державної реєстрації угоди, яка здійснюється у Держреєстрі. Термін реєстрації може зайняти до 1 місяця, хоча офіційно він повинен бути не більше 20 календарних днів. Передача ключів новому власнику відбувається після завершення реєстрації та оплати покупцем обумовленої в договорі суми.

Досвідчені покупці нерухомості, а також працівники агентств настійно рекомендують брати розписку про повну оплату вартості квартири, підписану продавцем.

Що робити після покупки

Навіть після придбання квартири в Луцьку етапи угоди для покупця ще не закінчені. Перше, що необхідно — це домовитися з продавцем про порядок в'їзду/виїзду з квартири. Зазвичай цей процес займає не більше 2 тижнів, хоча терміни можуть бути обумовлені в індивідуальному порядку.

У подальших процесах продавець вже участі не бере. Дії покупця продиктовані його ж інтересами. Що ж йому потрібно зробити?

  • Обійти всі комунальні інстанції щоб переоформити на своє ім'я особові рахунки в цих організаціях і укласти з кожним підприємством новий договір.
  • Зареєструватися за новим місцем проживання. Робиться це в паспортному столі. Даний пункт пропускається, якщо квартира купувалася не для проживання, а, наприклад, для вкладення коштів.

Якщо ви не змінювали місто проживання у зв'язку з переїздом, то можна попередньо не зніматися з обліку за місцем реєстрації, а виконати цю процедуру разом з пропискою в новій квартирі.

РЕКЛАМА