"Мобілізуйте мого чоловіка, бо він – ухилянт": ТЦК показали свою роботу і відкрито розповіли про проблеми

"Мобілізуйте мого чоловіка, бо він – ухилянт": ТЦК показали свою роботу і відкрито розповіли про проблеми (GlavPost)

Журналісти "Громадського" поспостерігали за роботою працівників ТЦК, поспілкувалися з військовими, які зараз працюють у військкоматах і дізналися їхню думку щодо гучних скандалів під час мобілізації.У Тульчинському ТЦК на Вінниччині, куди приїхали журналісти, розповіли, що до 90% співробітників – ветерани бойових дій.Задували з балончики і намагалися збити автівкоюУчасники бойових дій, яких після поранень перевели працювати в тил роздавати повістки, відчули, що ставлення на адресу військових від цивільних змінюється. І тепер під час мобілізаційних заходів замість подяки за захист вони інколи чують у свій бік прокльони. "Бувало, навіть машиною намагалися нас збити, наїхати", – зізнаються вони."Кажуть: "Чого ти повернувся, чого тебе там не вбили, що тепер тут повістки роздаєш?”. Я минулого року, коли був після шпиталю у відпустці, мене люди вітали, а тепер багато хто і не вітається", – каже співробітник ТЦК Дмитро.


РЕКЛАМА

"Три дні назад мене "задули" з балончика", – пригадує ТЦКвець Олександр, який воював ще в АТО, потім після початку повномасштабного вторгення добровольцем пішов на фронт, а тепер працює у військкоматі після серйозного поранення.Один із працівників ТЦК відверто визнав, що інколи доведеться "возити в бусику": це тоді, коли людина отримала повістку і неодноразово відмовлялася прийти до військкомату. Але виключно з поліцією."Підступні" дружиниІнколи працівниками ТЦК жінки хочуть налякати своїх чоловіків, або "насолити" їм."Бувало, що телефонує жінка і каже, що в неї чоловік – ухилянт, чи можемо його мобілізувати. Але ми так не працюємо", – ділиться Катерина Губрій, військовослужбовиця Вінницького обласного ТЦК та СП.Хто найбільше скандалитьВійськкоми зауважують, що найбільше сперечаються під час мобілізаційних заходів чоловіки, у яких є законні підстави на відстрочку або бронювання. Так, мовляв, самостверджуються.

"Чоловіків – валом! Чого до мого сина вчепилися? Депутатів у Києві хай мобілізують!" – емоційно каже чоловік пенсійного віку, стоячи на двох милицях у центрі. Він приїхав після дзвінка свого сина, якого зупинили на вулиці співробітники Тульчинського районного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Літній чоловік із лайкою пояснював, що справді є людиною з інвалідністю і його сина чіпати не можна. Перевіривши в базі, вони зʼясували, що чоловік дійсно має бронь як опікун батька з інвалідністю, але перебуває в розшуку, бо не поновив військово-облікові документи. "Нехай у Києві 450 депутатів своїх синів на війну відправлять, так як наші діти воюють", – кажуть журналістці колоритні бабусі на лавочці біля під'їзду.Раніше ми писали, скількох людей розшукує столична поліція у Києві через неявку до ТЦК.Читайте також: На Вінниччині чоловік відмовився від мобілізації: його двічі не брали на службу, а втретє – він утік від ТЦК У Запоріжжі люди у військовій формі намагалися "запакувати" чоловіка до авто: що каже ТЦК На Хмельниччині активістка справила малу потребу у приміщенні ТЦК і заявила про побиття – відеоПідписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

РЕКЛАМА