Новий менеджмент банкрутить "Артемсіль" з метою продати за копійки — ЗМІ

Новий менеджмент банкрутить "Артемсіль" з метою продати за копійки — ЗМІ (GlavPost)

Ось уже кілька днів, за наказом призначеної в жовтні 2020 року Кабміном в.о. директора Вікторії Луценко, припинене відвантаження солі всім дилерам, в тому числі іноземцям.


РЕКЛАМА

Прибуткову держкомпанію явно готують до продажу за безцінь, пише Цензор. Багаторічні партнери "Артемсолі" поінформували Кабмін і правоохоронні органи про те, що нині відвантаження продукції припинені всім українським дилерам і низці іноземних компаній. Втрата підприємством обсягів відвантажень як всередині України, так і на експорт, спричинила зниження прибутку, зменшення податкових платежів до бюджету, скорочення обсягів видобутку солі.

Виключне право отримувати продукцію "Артемсолі" на реалізацію залишено за ТОВ "Костанзо" (контролює близько 50% українського ринку постачання солі), яке пролобіювало призначення нової керівниці.

"З моменту призначення новим в.о. директора "Артемсолі" Вікторії Луценко, з ключовими посадами довелося в примусовому порядку попрощатися всім керівникам підрозділів, які відмовилися брати участь у відверто корупційних махінаціях "нової мітли". Замість звільнених, Луценко розставила своїх людей", — пише видання, додавши, що першим заступником ДП "Артемсолі" Луценко поставила менеджера ТОВ "Костанзо" Віктора Юріна.


РЕКЛАМА

Новий менеджмент розгорнув активну діяльність із банкрутства соляних шахт підприємства. Розрив договорів з посередниками істотно знизив обсяги вироблення копалень, які і без того працювали на 20% своєї виробничої потужності. Підприємство штучно накопичує збитки.

"Мета такого відвертого шкідництва цілком очевидна. Збитковість шахт — основного дорогоцінного активу підприємства - потрібна для того, щоб їх спершу вивести зі структури власності "Артемсолі" з метою подальшого відчуження (тіньової приватизації)", — пише "Цензор".

Хто замовники умисного передприватизаційного банкрутства підприємства, належить з'ясувати правоохоронним органам.

ДП "Артемсіль" є найбільшим підприємством з видобутку і реалізації кухонної солі на території Центральної та Східної Європи. Компанія на 94% забезпечує потреби харчової, хімічної, нафтової, металургійної, енергетичної, машинобудівної, фармацевтичної галузей, сільське господарство, та інші життєво-важливі сектори економіки України. Виробничі потужності дозволяють щорічно видобувати 7,47 млн т солі.

Незважаючи на низку глобальних економічних криз, "Артемсіль" завжди трималася на плаву. А останні кілька років нарощувала обсяги видобутку і прибуток. За даними Держстату, в 2019 році було видано 1,72 млн т солі. Обсяги реалізації продукції в грошовому еквіваленті склали 1,824 млрд грн. При цьому 45% продукції відвантажено на експорт в 22 країни світу. До державного бюджету перераховано 453,7 млн грн податкових відрахувань.

"На початку березня 2020 року, перед відставкою експрем'єр-міністра Олексій Гончарука, який обіцяв, що приватизаційний конкурс щодо "Артемсолі" буде чистим і прозорим, Кабмін включив підприємство до списку найпривабливіших держкомпаній "Великої приватизації". У звіті Мінекономіки "Артемсіль" зайняла 15 позицію в загальному рейтингу ласих для потенційних інвесторів промислових об'єктів. Втім, через 8 місяців, 30 жовтня 2020 року, через два з лишком тижні після призначення в. о. директора "Артемсолі" Вікторії Луценко, Кабмін виключив компанію зі списку об'єктів, що підлягають приватизації", — констатують журналісти.

Джерело: ТСН

РЕКЛАМА