Постачання Іраном зброї до Росії: Sky News опублікувало контракт, що доводить цей факт

Постачання Іраном зброї до Росії: Sky News опублікувало контракт, що доводить цей факт (GlavPost)

Видання Sky News опублікувало можливі докази передавання Іраном озброєння до Росії: йдеться про контракт між державами про постачання артилерійських, танкових снарядів, ракет на понад мільйон доларів.Про це йдеться у матеріалі Sky News із посиланням на джерела у службах безпеки.За інформацією видання, у вересні 2022 року між іранським Міністерством оборони і матеріально-технічного забезпечення Збройних сил та російським "Рособоронекспортом" був укладений контракт про постачання артилерійських і танкових снарядів, а також ракет. Загальна вартість контракту – трохи більше 1 млн дол.


РЕКЛАМА

Цей контракт видання отримало від джерела разом із п’ятьма сторінками, ймовірно, пов’язаного контракту, до якого входять стволи для танка Т-72 і стволи для артилерійської установок і снаряди до них. Ця угода коштувала 740 тис. дол.За словами джерела видання, текст контракту написаний англійською мовою, що є звичайним для угод, укладених Іраном з іншими країнами. Документ також містить низку орфографічних помилок, однак джерело вказало, що такі помилки трапляються.

"Ймовірний контракт на постачання зброї, який побачило Sky News, є першим вагомим доказом того, що Іран продавав боєприпаси Росії для війни в Україні, стверджує інформоване джерело в службах безпеки", – йдеться в повідомленні видання.Там додали, що не змогли самостійно перевірити справжність документів.Водночас джерело в службах безпеки стверджує: "Це контракт між іранцями та росіянами щодо боєприпасів… Ми вважаємо, що він на 100% достовірний".У Sky News також повідомили, що показали контракт прем’єр-міністру України Денису Шмигалю під час його візиту до Британії у травні та голові МЗС Великої Британії Джеймсу Клеверлі. Обоє заявили, що планують розслідувати достовірність матеріалів і вживуть заходів, якщо вони виявляться достовірними.

"Ми підозрювали, що щось подібне відбувається. Тільки-но ми перевіримо це належним чином, ми зможемо вжити відповідних заходів", – сказав нещодавно в інтерв'ю виданню посол України у Великій Британії Вадим Пристайко."Коли нам нададуть інформацію, ми спробуємо її оцінити та підтвердити. І, звичайно, ми ухвалюватимемо рішення на основі цього", – пообіцяв Клеверлі.Постачання Іраном зброї до РФУкраїні та світові давно вже на 100% відомо про постачанням Іраном дронів-камікадзе Shahed-136 до РФ, адже їхні атаки відчувають на собі українські населені пункти і їхні жителі. Так, про останнє таке постачання стало відомо напередодні масованої атаки по Україні 22 травня. Тоді в Москві приземлився вантажний літак Іл-76ТД з Тегерану, який міг доставити нову партію безпілотників.24 травня президент України Володимир Зеленський звернувся до іранського народу щодо постачання їхньою державою дронів до РФ: "Я впевнений, ви маєте бути на іншому боці історії – не зі злом". Іран традиційно заперечив свою допомогу Росії з дронами Shahed. Тегеран також заявив, що Зеленський нібито "бере участь в інформаційній війні проти іранського народу, аби отримати якомога більше зброї та фінансової допомоги від Заходу".29 травня Верховна Рада України на 50 років запровадила санкції проти Ірану.Окрім дронів, Тегеран може постачати й іншу зброю для війни проти України. Так, у квітні видання The Wall Street Journal повідомило, що протягом останніх шести місяців Іран доставив до РФ понад 300 тис. артилерійських снарядів та мільйон набоїв за допомогою вантажних суден через Каспійське море.У травні видання CNN також писало, що Каспійське море використовується для перевезення безпілотників, куль і мінометних снарядів, які РФ придбала в іранському режиму для війни проти України.Читайте також: Військовий експерт оцінив запаси іранських дронів у Росії Ракети у РФ не закінчаться ніколи: експерт розповів, чи вистачить сил українській ППО "Я втомився від цього": Зеленський обіцяє публічно боротись з країнами НАТО, які допомагають РосіїПідписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.


РЕКЛАМА

РЕКЛАМА