Приголомшливі кадри: науковці показали, як помирає далека галактика

Приголомшливі кадри: науковці показали, як помирає далека галактика (GlavPost)

Галактику під номером 2299 змогли розгледіти за допомогою телескопа в Атакамі (Чилі). Вона викинула майже половину свого холодного газу, який використовується для утворення зірок.


РЕКЛАМА

Детальніше про це - у матеріалі CNN.

Світлу цієї галактики було потрібно близько 9 мільярдів років, щоб дістатися Землі. Фахівці Університету Дарема (Велика Британія) зазначили, що ця галактика як і раніше формує зірки зі швидкістю в сотні разів вищою, ніж Чумацький Шлях. Це фактично призведе до смерті галактики 2299 через кілька десятків мільйонів років.

"Це вперше, коли ми спостерігаємо типову масивну галактику в далекому Всесвіті, яка ось-ось "помре" через масивний викид холодного газу", - зазначила Аннаграція Пульїзі, провідна дослідниця і наукова співробітниця Університету Дарема.


РЕКЛАМА

Вчені також припускають, що загибель цієї галактики була викликана зіткненням з іншою галактикою, яка врешті обʼєдналася і створила № 2299. Доказом того, що зіткнення могло привести до втрати газу, є "приливний хвіст" - довгий потік газу і зірок, який тягнеться у космосі після зіткнення галактик.

Співавтор дослідження і астроном з Центру ядерних досліджень Саклі у Франції Емануеле Дадді заявив, що відкриття може привести вчених до перегляду розуміння еволюції галактик і того, як вони "помирають".

Нагадаємо, що до Землі наближається небезпечний астероїд. Вже на цьому тижні небесне тіло, яке науковці відкрили у листопаді 2020 року, пролетить на відстані приблизно 8 млн кілометрів.

Джерело: ТСН

РЕКЛАМА