Професійний догляд за зубами: розкіш чи реальна необхідність?

Професійний догляд за зубами: розкіш чи реальна необхідність? (GlavPost)

Ще у дитинстві батьки пояснюють своїм малюкам важливість підтримання гігієни зубів та ротової порожнини. Діти дізнаються про те, що потрібно використовувати зубну пасту двічі на день, що на язику теж є мікроби, тому й про нього не слід забувати. Ці правила кожна людина проносить із собою впродовж усього життя. У дитячому віці їх може бути цілком достатньо для підтримання здоров’я порожнини рота, проте у дорослому віці догляд за зубами стає дещо складнішим. Комплекс процедур, необхідних для попередження різноманітних стоматологічних захворювань, значно розширюється. І без професійних процедур у клініці вже не обійтись.



Професійна гігієна зубів

Гігієна є невід’ємною процедурою у стоматологічній практиці, яку проводять перед початком лікування патологій зубного ряду, видаленням гнилого органу, протезуванням або імплантацією.

Окрім того, професійна гігієна ротової порожнини необхідна двічі на рік і після встановлення коронки, зняття брекетів або проведення реставрації щелеп. Не дарма говорять, що чисті зуби не хворіють. Отож, тільки комплекс гігієнічних процедур від спеціаліста дозволить зберегти результати основного лікування на довгі роки.

Професійна гігієна зубів являється комплексною процедурою і зазвичай складається із наступних етапів:

  • видалення зубного каменю — для зняття шкідливих накопичень на щелепах застосовується ультразвуковий інструмент. Під час використання апарату досягається вібрація потоку певної величини. Це дозволяє не тільки видалити камінь, але й провести профілактику хвороб ясен;
  • зняття зубного нальоту — одна із найпоширеніших процедур лікування зубів та профілактики їх патологій. Для очищення на зуби подається спеціальна рідина, яка досягає навіть до важкодоступних місць. Вдається також зняти пігментацію та наліт, що виникає після контакту із барвниками;
  • полірування і шліфування — інструментами виступають м’які щітки, гумки, спеціальні ковпачки та професійні пасти, за допомогою яких досягається гладкість поверхні зубного ряду.

Гігієна ротової порожнини кожні 6 місяців — це гарантія привабливої білосніжної посмішки та здорових зубів.

Особливості професійної профілактики зубів

Профілактика стоматологічних захворювань — це цілий комплекс процедур, спрямованих на підтримання гігієни порожнини рота та перешкоджання розмноженню патогенних мікроорганізмів на зубах, які саме і є збудниками хвороб. Всі заходи можна поділити на наступні групи:

  1. Професійні засоби та методи — передбачають огляд зубів у клініці та регулярне їх очищення, а також своєчасне усунення існуючих патологій.
  2. Гігієна рота у стоматології — чистка, мінералізація, фторування.
  3. Профілактика захворювань зубів власними силами — щоденний догляд за зубами в домашніх умовах.

Удома також можна підтримувати гігієну рота. Для цього потрібно використовувати правильні зубні пасти, міняти щітку кожні 1.5-2 місяці, користуватися такими інструментами та засобами як нитка, щітка для зубів та ополіскувачі.

Важливі правила професійного догляду за зубами

Щоб ніколи не стикатися із проблемами в ротовій порожнині або звести ризики появи стоматологічних хвороб до можливого мінімуму, необхідно навідуватися до клініки кожні 3-6 місяці в залежності від того, наскільки якісно проводиться самостійний догляд за зубним рядом.

Неправильно звертатися до спеціаліста тільки тоді, коли хвороба вже дала про себе знати. Якщо регулярно навідуватися до стоматологічної клініки, можна виявити патологію на її початковому етапі і швидко від неї позбутися.

Окрім того, професійна консультація стоматолога дозволяє підібрати правильні інструменти та засоби для догляду за зубами і яснами.