Протест гандболісток із Норвегії спрацював: на пляжі можуть дозволити не лише бікіні, а й шорти

Протест гандболісток із Норвегії спрацював: на пляжі можуть дозволити не лише бікіні, а й шорти (GlavPost)

Вони вийшли у шортах, а не в бікіні, і за це отримали штраф. Скандал довкола форми гандболісток із Норвегії нині обговорюють у спортивному світі. На останній свій матч чемпіонату Європи з гандболу, попри застороги, спортсменки відмовилися вдягати традиційну форму, бо вважають її - проявом сексизму та дискримінацією.


РЕКЛАМА

Про те, скільки сплатять за це та чи може це означати, що бікіні для пляжного гандболу може зникнути - 21 липня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Сім матчів відіграли у бікіні, а вже останній - восьмий вийшли в шортах. Так свій протест на Європейській першості з гандболу засвідчила команда із Норвегії.

Шортів на пляжі у жінок, за нормами для гри - немає, тому команді присудили штраф - півтори тисячі євро.


РЕКЛАМА

"Норвежська фередерація, не пам’ятаю, може місяців 8-9 назад звернулась до Європейської федерації з проханням змінити правила форми для жіночих команд, тому що з їхньої сторони це є сексизм і дискримінація", - зазначив головний тренер жіночої збірної України з пляжного гандболу Валентин Іванович Вакула.

Сам штраф, за мірками спортивних федерацій досить не великий. А от увага до події чимала. Бо у приміщенні приміром, в гандболісток форма інша - шорти та футболка, але на вулицю із ними зась.

"Чіткий сексизм в історії з норвезькими гандболістками, бо, наприклад, під час футбольних матчів заборонено футболістам оголювати тіло, а є така традиція знімати футболку, коли забиваєш гол. Водночас ми бачимо гандболісток, до яких є вимога виступати в бікіні і це нікому не заважає", - говорить феміністка, активістка з захисту жіночих прав Дарина Мізіна.

А саме занадто відкрита форма, впевнена захисниця, як би це не подобалося чоловікам, часто обмежує жінок в гандболі, й навіть волейболі, скажімо.

На внутрішніх чемпіонатах, і Україна тому не виняток, на пляжі одягати шорти не забороняють. І, особливо, молодіжним чи юніорським командам.

Але правила для міжнародних змагань - жорсткі, і це лише бікіні. Європейська федерація з гандболу на них не впливає, лише світова.

"Змінити може Міжнародна федерація гандболу і тільки після Олімпійських ігор, щоб був цикл 4 роки командам підготуватися",- говорить голова Асоціації пляжного гандболу Києва Олексій Нечволод.

Утім протест норвезької команди спрацював. На офіційному сайті Міжнародної та Європейської організації з гандболу вже з'явилося оголошення, що питання дозволу користуватися на пляжі не лише бікіні, а й шортами, розглянуть вже на початку серпня.

Читайте також:

Пляжний бойкот: волейболістки відмовилися їхати на турнір до Катару через заборону грати в бікіні.

А в Ірані у трансляціях приховують оголені частини тіла легкоатлеток, підставляючи чорні прямокутники та зірочки замість рук і ніг.

РЕКЛАМА