Психологія мандрівок: як вибрати відпочинок за типом темпераменту

Психологія мандрівок: як вибрати відпочинок за типом темпераменту (GlavPost)

Психолог Стенлі Плог, опитавши 200 тисяч мандрівників, виділив два основних типи: аллоцентрикі (авантюристи) і психоцентрікі (автентики). Залежно від того, до якого підтипу відноситься людина, таке місце і вид відпочинку їй підходить. Так, аллоцентрикі - першопрохідці, їм важлива можливість дослідження. Вони відрізняються великою цікавістю, енергійністю і навіть схильністю до пригод. Їх більше вабить екзотика островів Тихого океану, Африка та Азія. А психоцентрікам більше до вподоби відпочинок передбачуваний, комфортний і пасивний. Вони відвідують популярні місця, в яких побували мільйони туристів. Їх маршрути постійні або легко передбачувані.



Цікавими є і уподобання за типом темпераменту.

Інтровертам потрібно багато простору і менше спілкування з чужими

Флегматики вибирають спокійні і комфортні умови, де менше часу йде на побут, а більше на відпочинок, на можливість бути з собою сам на сам

Меланхоліки віддають перевагу місцям з підтекстом (історичні, археологічні, геологічні) і в компанії друзів

Екстравертам дуже потрібен відпочинок від соціуму, але активний

Холерикам підходить відпочинок на природі, з елементами спорту або ігор, компанія не обов'язкова

Сангвінікам потрібна компанія і умови для її згуртування - походи, сплави, морські подорожі

Ще один спосіб проаналізувати себе і вибрати відпочинок з терапевтичним ефектом виходить від зворотного: скажи, де любиш відпочивати, і я скажу, хто ти.

Вище гір можуть бути тільки гори

Серед альпіністів поширена саркастична приказка: "У гори йдуть ті, хто нічого не досягнув внизу". І дійсно, почуття власної важливості, прагнення самоствердитися і піднятися над іншими жене навіть мало підготовлених людей на піки Альп, Кавказу і Гімалаїв.

Прагнення піднятися вище - демонстрація своєї величі. Звідси, до речі, культура королівського трону. Метафорично: гора - це трон і піднятися на неї - показати, хто тут головний.

Але психологи також "прописують" гори, як лікування пацієнтів, хворих на депресію і фобії, як місце пошуку себе і сенсу життя. Рекомендують походи людям інтелектуальної праці, які ведуть малорухливий спосіб життя. Фізичні навантаження і необхідність забезпечити нічліг, тепло, знайти воду, приготувати їжу, обладнати туалет - все це розвантажує і перезапускає мозок.

І навіть, якщо ви дійсно пішли в гори, тому що внизу нічого не виходило, то після сходження збільшуються шанси домогтися успіхів в будь-якій справі.

Звикати до землі

Психологи стверджують, що на рівні підсвідомості, спускатися - це принижуватися, тобто бути нижче інших. А ще бажання спуститися під землю, в печери, пояснюється підсвідомою тягою до "дому". Її диктує наша внутрішня дитина, що потребує притулок, але не здатна його побудувати, тому шукає готовий затишний куточок в природі.

До речі, у психотерапії часто застосовують техніки, коли злочинців або пацієнтів з психологічними травмами "занурюють" у підземну темряву.

Вода все візьме

Відпочинок біля водойм, взаємодія з водою - найпопулярніше і ефективне використання сил природи в психотерапії. Вода - це свобода, маленький світ, де сам вирішуєш, як бути. Плавання, дайвінг, яхтинг, каякінг, просто пляжний відпочинок – "мокра" психотерапія різноманітна і корисна.

Біологи і антропологи аргументують любов людей до води потребою в кислотах омега-3 і інших мікроелементах, що містяться в рибі і морепродуктах, адже ті сприяють здоровому розвитку мозку.

А ще відпочинок на відкритій воді часто вибирають інтроверти тому, що це дає їм можливість сховатися від суспільства, але відкрити безмежність і глибину світу.

Нагадуємо, що складено рейтинг 10 місць, які обов’язково треба відвідати після пандемії.

Джерело: ТСН