Росія хоче позбавити Україну одного з найважливіших союзників – WP

Росія хоче позбавити Україну одного з найважливіших союзників – WP (GlavPost)

Росія посилила спроби впливу на політичне середовище, а також суспільство Франції з метою припинити підтримку України з боку Парижу. Про це йдеться у матеріалі The Washington Post.Згідно з документами Кремля та інтерв’ю з представниками європейської безпеки та ультраправими політичними діячами, Росія посилює свої зусилля, щоб підірвати підтримку Києва Францією – прихованого фронту пропаганди в Західній Європі, який є частиною війни проти України.Маневрування й зв'язки Кремля з низкою ультраправих партій по всій Європі, у тому ж числі у Франції – викликають занепокоєння серед європейських чиновників напередодні виборів до Європейського парламенту в червні.


РЕКЛАМА

Як відзначив керівник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель, майбутні вибори можуть бути "такими ж небезпечними, як і американські".Відповідно до кремлівських документів, перший заступник керівника адміністрації диктатора Володимира Путіна Сергій Кирієнко, доручив кремлівським політтехнологам сприяти політичному розбрату у Франції через соціальні мережі й французьких політичних діячів, лідерів громадської думки та активістів."У документах, з якими ознайомилася The Post, ці фігури не були названі поіменно. Мета Москви – підірвати підтримку України й послабити рішучість НАТО, свідчать документи. Ці зусилля нагадують аналогічне втручання в Німеччині, де Кремль намагався об'єднати крайніх правих і крайніх лівих в антивоєнний альянс", - пише видання.Так, кремлівські стратеги мали намір розповісти про те, що санкції Заходу проти Росії "завдали шкоди економіці Франції" через падіння торгівлі, внаслідок чого країна ризикувала впасти в "найглибшу соціальну та економічну кризу за останні роки". стверджуючи, що постачання зброї до України залишило Францію без зброї для власного захисту.

Кілька щотижневих презентацій "панелі" для кремлівських чиновників 2022 року показують, що Москва вважала Францію вразливою до політичних потрясінь. Посилаючись на соціологічні опитування, стратеги зазначили, що 30% французів зберегли позитивне ставлення до Росії, це друге місце серед західноєвропейських країн після Італії, тоді як 40% були схильні не вірити повідомленням про Україну власним ЗМІ у Франції.Пізніше, 2023 року, кремлівська група Кирієнка наказала стратегам сприяти обміну повідомленнями, які збільшили б кількість тих у Франції, які не бажають "платити за війну іншої країни". Їм також сказали посилити "страх перед прямим зіткненням з Росією та розв’язанням Третьої світової війни за участю Європи", а також збільшити кількість тих, хто хоче "діалогу з Росією щодо побудови загальноєвропейської архітектури безпеки". Сполучені Штати повинні були бути описані як такі, що "використовують Україну як інструмент для послаблення позицій Росії в Європі", - йдеться в документах."Документи показують, що створені кремлівськими політтехнологами "ферми тролів" виробляли і публікували в соціальних мережах контент і статті з критикою західної підтримки уряду президента України Володимира Зеленського. В одній із записок, написаній одним зі стратегів у червні 2023 року, співробітник "ферми тролів" отримав вказівку створити "200-символьний коментар француза середнього віку", який вважає підтримку України з боку Європи "дурною авантюрою", - пояснює видання.

Повідомлення Кремля поки що мали обмежений резонанс у Франції, де президент Еммануель Макрон був в авангарді зусиль Європи підтримати Україну, і більшість населення підтримала його. Але, за словами Томаса Гомара, директора Французького інституту міжнародних відносин, помітність проросійських облікових записів у соціальних мережах у Франції зростає, а рейтинги ультраправих французьких партій зростають. "Для частини французького істеблішменту бачення Франції, яка разом з Москвою очолить велику Європу, є "мрією, яка ніколи не зникне", – сказала Сільві Кауфманн, редакційний директор Le Monde.Після шестимісячного розслідування 2023 року щодо іноземного втручання у політичний процес у Франції парламент країни зосередився на Кремлі, заявивши у своїй остаточній доповіді: "Росія проводить довготривалу дезінформаційну кампанію в нашій країні", яка прагне "захистити" просування російських інтересів і поляризація нашого демократичного суспільства".

РЕКЛАМА