Скандальні лишки: як ділитимуть районні ради Полтавщини гроші з громадами

Скандальні лишки: як ділитимуть районні ради Полтавщини  гроші з громадами (GlavPost)

У результаті адміністративно-територіальної реформи в Полтавській області створили замість 25 чотири райони: Полтавський, Кременчуцький, Лубенський та Миргородський. Відповідно до них створені районні ради.


РЕКЛАМА

Нині склалася майже патова ситуація – на рахунках колишніх районних рад залишилося 119 млн 591 тис. 900 грн. Розпорядниками цих грошей стали новостворені районні ради. Громади створені на території колишніх районів вимагають передати кошти їм на різні потреби, а райради зазначають, що їм потрібно за щось утримувати свої апарати. Адже держава не заклала коштів на їхнє утримання на 2021 рік, а в законодавстві чітко не прописано як вони мають розподіляти лишки.

У законі «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначено, що районна рада, яка представляє спільні інтереси територіальних громад новоутвореного району, є правонаступником всього майна, прав та обов’язків районних рад, ліквідованих районів, території яких включені до складу новоутвореного району.

Як повідомили на запит «Кола» в Департаменті фінансів Полтавської ОДА, станом на 1 січня 2021 року на рахунках місцевих бюджетів залишилося 119 млн 591 тис. 900 грн.


РЕКЛАМА

Як видно з таблиці найбільше лишків у таких колишніх районах:

– Полтавському – понад 19 млн 372 тис.,

– Лохвицькому – 14 млн 62 тис;

– Чутівському – 8 млн 665 тис.;

– Миргородському – 8 млн 58 тис;

– Оржицькому – понад 7 млн 143 тис. грн.

Територіальні громади вимагають передати всі гроші їм, у районних радах розводять руками: за що тоді жити їм?

– Районні ради спільно з громадами повинні розподілити залишки коштів між районом та громадами, враховуючи інтереси кожної сторони. Громада повинна розробити програму під використання цих грошей, – зазначає Костянтин Качаненко, консультант з бюджетних питань проєкту ПУЛЬС Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України.

Відповідно до положень Бюджетного кодексу України рішення про внесення змін до рішення про місцевий бюджет ухвалюється відповідною місцевою радою. Тобто розподіл обсягу залишку коштів затверджується на сесії відповідної ради після затвердження звіту про виконання бюджету за минулий рік, – йдеться у відповіді Департаменту фінансів.

Місцеві ради можуть об’єднувати кошти на правах міжмуніципального співробітництва та фінансувати об’єкти спільного користування. Власне, так хочуть зробити ТГ колишнього Лохвицького району.

– Є погодження всіх громад, укладений меморандум: ми хотіли б ці кошти укласти в нашу лікарню і зробити реабілітаційне відділення, якого немає ні в Миргороді, ні Чорнухах, ні в Гадячі, ні в інших населених пунктах, що поряд. Ми хочемо, щоб цей пакет послуг був у нашій районній лікарні, – каже голова Лохвицької громади Віктор Радько.

Питання непросте, визнає голова Миргородської районної ради Наталія Гирка. Каже, що в їхньому районі досі не поділили ці гроші. Зараз вони планують 80% цих коштів віддати громаді і 20 % лишити на утримання ради. Загалом в новоствореному Миргородському районі лишилося понад 25 мільйонів гривень вільних лишків.

– Мені головне, щоб депутати районної ради погодилися на такі умови. І депутати з чотирьох колишніх районів вже погодилися, ще з однією радою проводимо консультацію. Ми розуміємо, що знайти компроміс можна тільки шляхом домовленостей, – говорить Наталія Гирка.

Голова райради розповідає, що в результаті реорганізації їй довелося звільнити понад 60 працівників колишніх рад, всім їм необхідно виплатити розрахункові, відпускні тощо. На це держава теж не дала грошей.

– У тих районах, які до нас влилися, наприклад, в Лохвиці, там були працівники не попереджені про звільнення. І для того, щоб їх звільнити вчасно, ми зі своїх коштів, які поступили в районну раду, виплатили їм гроші. А зараз проводимо домовленості, щоб з тих лишків були повернуті гроші, – розповідає Наталія Гирка. – Хоча район і збільшився в п’ять разів, я штат лишила той, що й був. У мене всього працює 14 осіб, це з водієм, прибиральницею, сторожами. Не буду змінювати штат, поки на державному рівні все не стабілізується.

Пригадаємо, які громади увійшли до новостворених районів.

Полтавський район: Коломацька, Терешківська, Щербанівська, Полтавська, Опішнянська, Зіньківська, Котелевська, Великорублівська, Новоселівська, Мачухівська, Новосанжарська, Драбинівська, Машівська, Карлівська, Ланнівська, Нехворощанська, Кобеляцька, Михайлівська, Диканська, Скороходівська, Решетилівська, Білицька, Мартинівська, Чутівська громади.

Кременчуцький район: Оболонська, Семенівська, Глобинська, Градизька, Новогалещинська, Піщанська, Омельницька, Пришибська, Козельщенська, Кременчуцька, Кам’янопотоківська, Горішньоплавнівська.

Миргородський район:Миргородська, Гадяцька, Лохвицька, Сенчанська, Заводська, Краснолуцька, Сергіївська, Петрівсько-Роменська, Лютенська, Великобудищанська, Комишнянська, Великосорочинська, Ромоданівська, Гоголівська, Шишацька, Білоцерківська, Великобагачанська.

Лубенський район:Лубенська, Оржицька, Пирятинська, Чорнухинська, Гребінківська, Новооржицька, Хорольська.

Читайте також: Районні лікарні на Полтавщині перейшли у власність громад: які труднощі

РЕКЛАМА