Церковне свято 3 серпня: день пам'яті святого пророка Єзекіїля та преподобного Онуфрія Печерського

Церковне свято 3 серпня: день пам'яті святого пророка Єзекіїля та преподобного Онуфрія Печерського (GlavPost)

Сьогодні, 3 серпня, віряни вшановують пам'ять святого пророка Єзекіїля та преподобного Онуфрія Печерського. На Онуфрія намагалися готувати засіки і місця для зерна в коморах. Також всю роботу виконували виключно мовчки.


РЕКЛАМА

Історія свята

Святий пророк Єзекіїль жив в 6 столітті до Різдва Христового. Народився в місті Сарир, походив з коліна Левія, був священиком і сином священика Бузі. У друге нашестя на Єрусалим вавілонського царя Навуходоносора, в 25-річному віці Єзекіїль був відведений до Вавилону з царем Ієхонію II і багатьма іншими юдеями.

У полоні пророк Єзекіїль жив при річці Ховар. Там, на 30-му році життя, в баченні йому було відкрито майбутнє єврейського народу і всього людства. Пророк побачив сяючу хмару, в середині якої було полум'я, а в ньому - таємнича подоба рухомої духом колісниці і чотирьох крилатих тварин, що мали обличчя: людини, лева, тільця й орла. Перед їхніми обличчями перебували колеса, всіяні очима. Над колісницею височів як би кришталевий звід, а над склепінням - подоба трону як би з блискучого сапфіру.


РЕКЛАМА

Святий пророк Єзекіїль мав від Господа дар чудотворення. Він, як і пророк Мойсей, молитвою до Бога розділив води річки Ховар, і євреї перейшли на інший берег, уникнувши переслідування халдеїв. Під час голоду пророк виклопотав у Бога множення їжі для голодуючих.

Цього дня також вшановують преподобного Онуфрія Печерського, який жив в Києві в 12 столітті. Онуфрій був ченцем Києво-Печерської лаври, жив в Ближніх печерах, де наразі перебувають його нетлінні мощі. Відомості про життя преподобного і обставини, за яких його почали вшановувати як святого, не збереглися. Відомо лише, що Онуфрій дотримувався мовчазного затвору, як і багато інших києво-печерських ченців.

На Русі пам'ять преподобного відзначали особливим чином: всі роботи цього дня на честь ченця належало здійснювати мовчки. Говорили, що на Онуфрія жодного зайвого слова не варто вимовляти без крайньої необхідності.

Народні прикмети

Гроза гримить - осінь буде довгою.

Голосно кричать сороки 3 серпня - буде дуже тепла погода взимку.

Великі купи на мурашниках - чекайте холодної зими.

Багато жолудів лежить на землі - урожай буде багатим.

Сильні роси 3 серпня - буде поганий урожай льону.

Що заборонено робити 3 серпня

Не можна їсти сирі яблука, що впали з дерева.

Не можна лінуватися або впадати в стан апатії.

Також забороняється лаятися і скандалити з близькими людьми, інакше до будинку можуть прийти біди і злидні.

Читайте також: День ангела 3 серпня: кого сьогодні вітати з іменинами

РЕКЛАМА