Вчені оцінили ефективність вакцини Sinopharm проти індійського штаму "Дельта"

Вчені оцінили ефективність вакцини Sinopharm проти індійського штаму "Дельта" (GlavPost)

Китайська вакцина від коронавірусу виробництва компанії Sinopharm менш ефективна щодо індійського штаму "Дельта".


РЕКЛАМА

Про це інформує телеканал Channel News Asia з посиланням на результати дослідження.

Дослідження провели вчені з Університету Шрі-Джаяварденепура (Шрі-Ланка), Оксфордського університету за участю муніципального ради Коломбо. За їхніми даними, понад 95% з 282 обстежених людей виробили антитіла протягом двох тижнів після другого щеплення. Утім, рівень антитіл у людей, які отримали вакцину виробництва Sinopharm, був у 1,38 рази нижчим до "Дельти" в порівнянні зі штамом коронавірусу, виявленого в китайського місті Ухань.

"Оскільки люди вважаються повністю вакцинованими, через два тижні після отримання другої дози вакцини COVID-19 (для тих, хто вводить дві дози) ми досліджували імунні відповіді через 4 тижні після першої дози і через два тижні після отримання другої дози. Ми виявили, що через два тижні після отримання другої дози вакцини у 95% людей сталася сероконверсія, хоча показники сероконверсії були значно нижче у тих, хто був старше 60 років (93,3%), в порівнянні з людьми у віковій групі від 20 до 39 років. (98,9%)", - сказано в результатах дослідження.


РЕКЛАМА

Як повідомляє телеканал, науковці заявили, що не виявили значної відмінності в рівнях антитіл до штаму у сироватці крові вакцинованих людей і тих, хто був інфікований природним шляхом. Водночас, вакцина викликала "стійкі Т-клітини і В-клітини пам'яті", які є іншими важливими елементами імунної відповіді, але її "величина була меншою, ніж у деяких інших вакцин".

"Вакцина викликала стійкі Т-клітинні відповіді і В-клітинні відповіді пам'яті у вакцинованих, хоча величина відповідей була менше, ніж у деяких інших вакцин", - підсумували науковці.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

РЕКЛАМА