Вчені знайшли під льодовиком Антарктиди загадкових істот, які жили у темряві (фото)

Вчені знайшли під льодовиком Антарктиди загадкових істот, які жили у темряві (фото) (GlavPost)

Британські вчені виявили під льодовиком Антарктиди незвичайних живих істот, схожих на губки (водні організми, які мешкають на морському дні, прикріплені до скель. - Ред.). Аби побачити мешканців глибин, дослідники спустили камеру до свердловини. Як організми потрапили туди і як виживають, поки невідомо.


РЕКЛАМА

Про це йдеться в результатах дослідження, яке опублікував журнал Frontiers in Marine Science.

Живі організми вдалося знайти працівниками британської антарктичної служби під час буріння на шельфому льодовику Фільхнера. Було зроблено вісім свердловин. Та, яка дозволила знайти істоти, розташована на глибині близько 900 метрів.

Там на місці мулистих відкладень дослідники натрапили на кругляк і опустили на тросі камеру й побачили на дні незвичайні нерухомі істоти. Зовні вони були схожі на губок.


РЕКЛАМА

Вчені вважали, що знайдені істоти жили в повній темряві за температури -2,2°C. Дослідники вважали, що в таких місцях могли існувати тільки невеликі групи падальщиків, а також черв'яки і медузи.

"Це відкриття - одна з тих щасливих випадковостей, які змушують ідеї повернутися в іншому напрямку. Воно показує нам, що морське життя Антарктики неймовірне і дивовижне, пристосоване до існування у "замороженому" світі", - розповів головний автор дослідження доктор Х’ю Гріффітс.

Втім, вчені ще повинні з'ясувати, як губки опинилися на дні, що вони там їдять і як довго перебувають, а також, чи є серед знайдених істот вже добре відомі або всі вони представляють раніше не вивчені види.

"Наше відкриття піднімає значно більше запитань, аніж дає відповідей - наприклад, як вони туди потрапили? Що вони їдять? Як давно вони існують? Наскільки поширені ці валуни, покриті життям? Це ті ж самі види, які ми бачимо за межами шельфового льодовика, або це нові види? І що станеться з цими спільнотами, якщо шельфовий льодовик впаде", - сказав Гріффітс.

РЕКЛАМА