Як легалізація українських водійських прав в ЄС може змінити ринок праці на континенті

Як легалізація українських водійських прав в ЄС може змінити ринок праці на континенті (GlavPost)

2022 рік став найскладнішим роком у новітній історії України. Судячи з останніх новин економіки та політики з країн ЄС, державам співтовариства також доведеться зіткнутися із найсильнішими потрясіннями за останні 80 років.

 

Але, як каже стара мудрість: “У будь-якої медалі є дві сторони”. Для нас позитивними новинами є те, що Україна стала повноправною частиною європейської родини, а наші співгромадяни отримують раніше не бачені можливості легально жити та працювати в країнах Європейського Союзу.

 

Так, однією з найважливіших та позитивних новин у липні 2022 року стало повідомлення про те, що Європарламент звільнив українців від вимоги змінювати свої права водія на європейські.

 

Що може змінитися з ухваленням цього рішення для мільйонів українців у Європі і чому ця новина має таке велике значення для сьогодення та майбутнього України та ЄС? — На ці та деякі інші питання відповідає український експерт Олександр Вікторович Лєднік.

 

Свобода водіння для українців у ЄС: експерт Олександр Лєднік пояснює деталі

 

7 липня 2022 року більшість депутатів Європарламенту ухвалили рішення про легалізацію українських посвідчень водія. Ця ініціатива була сформована Європейською Комісією та передбачає скасування практики заміни прав водіїв з України на європейські аналоги.

 

Більше того, громадян України звільнили з повинності знову складати водійські іспити на території ЄС. Таким чином, вперше в історії наші співгромадяни звільнені від обов'язку знову підтверджувати свої права в Євросоюзі.

 

Зазначу, що це в майбутньому перескладати іспити на права українцям може бути доведеться, але після того, як з них знімуть особливий статус тимчасового захисту.

 

Олександр Лєднік: умови для свободи руху українців у Європі

 

Звичайно, все не так просто. Для здійснення права на вільне керування транспортними засобами всіх типів на території ЄС є низка умов:

  • необхідно підтвердити в української влади, що особа має дійсні права водія в Україні;
  • потрібно надати довідку про те, що особа, яка втратила права, фізично та психологічно готова до водіння;
  • у деяких випадках водії вантажівок та автобусів з України зможуть отримати українські сертифікати професійної компетентності, які визнаються в ЄС після короткого курсу навчання та тесту;
  • деякі країни вимагають, щоб водії мали при собі офіційний переклад своїх українських прав водія, що супроводжується міжнародними водійськими правами, і обмінювали їх на права водія країни ЄС після шести місяців проживання.

 

Крім того, рішення Європарламенту про фактичну легалізацію українських посвідчень водіїв має бути підтверджене Радою Європи, позитивне рішення якої з цього питання навіть не оспорюється.

 

Що підтвердження прав водія в ЄС дає громадянам України: думка Олександра Лєдніка

 

Про те, що це рішення ЄС має для українців не лише символічне значення, а й практичне, в українській експертній спільноті ще не прийнято говорити.

 

Однак, той факт, що мільйони українців у ЄС отримали право заробляти, користуючись правом керувати транспортом, може суттєво вплинути на ринок праці як у країнах Союзу, так і в Україні.

 

Українські водії мали величезний попит на ринках ЄС. Десятки тисяч спеціалістів забезпечували транспортування товарів на фурах, вантажівках та малогабаритних машинах. При цьому, українці активно працювали у службах доставки та в таксі, забезпечуючи себе та свої сім'ї в Україні.

 

Тепер, коли доступ до ринку праці в ЄС отримали сотні тисяч українських водіїв, ситуація з вантажоперевезеннями може призвести до кардинальних наслідків для ринків праці та економіки.

  • українські водії можуть обвалити ринок праці, активно демпінгуючи, знижуючи ціни на послуги та витісняючи водіїв з інших країн із ринку;
  • вартість перевезень та доставки для громадян ЄС може знизитися, оскільки потенційно ціна години роботи українського водія буде нижчою, ніж раніше;
  • громадяни ЄС та бізнес отримають раніше небувалий доступ до доступних і якісних послуг, що прискорить економічні процеси в ЄС, що входить до рецесії;
  • український ринок може зазнати дефіциту водіїв, оскільки багато хто з них може знайти більш безпечне та вигідне місце в Європі;
  • вартість послуг водіїв в Україні також може зрости, оскільки внутрішній ринок відчуватиме дефіцит кадрів;
  • українці зможуть розраховувати на збільшення валютних надходжень у країні від водіїв, які працюють у ЄС, які можуть стимулювати кризову економіку та ринок споживання.
РЕКЛАМА