Як перевірити вживаний ноутбук перед покупкою: 5 рекомендацій

Як перевірити вживаний ноутбук перед покупкою: 5 рекомендацій (GlavPost)

Раніше ноутбуки не були так популярні як зараз. Вони були громіздкими, швидко розряджалися, а їхньої потужності не вистачало для виконання вимогливих завдань. Сьогодні все змінилося. І компактні комп'ютери тепер можуть повністю замінити ПК, володіючи легкістю, автономністю і високою продуктивністю.

Тільки ось вартість нових комп'ютерів істотно зросла. Моделі від HP, Apple, Asus, Dell та інших шанованих брендів коштують дуже дорого. У пошуках економії багато хто воліє купувати пристрої, що були у використанні. Тим більше що на бу ноутбук ціна набагато нижча.

Але як перевірити такий комп'ютер перед покупкою і чи надійно купувати б/в техніку?

Цілісність корпусу

Перед купівлею б/в ноутбука важливо переконатися, що він не падав з великої висоти. Інакше в ньому могла пошкодитися материнська плата і сховище. Ці деталі коштують дуже дорого, при цьому вони досить крихкі. Переконатися в цілісності досить просто: розглянути пристрій особисто або за фото/відео. На корпусі не повинно бути розбитих або відламаних елементів, кріплень, глибоких тріщин. При цьому допускаються потертості та невеликі подряпини, як природні сліди використання.

Швидкість запуску комп'ютера

Дуже важливий параметр стану комп'ютера — швидкість завантаження операційної системи. На це впливає стан диска, процесора, відеокарти та інших комплектуючих. Наприклад, SSD-диск має запускати ОС до 20 секунд, тоді як HDD може запускати до 60 секунд. Це нормальний час запуску. Якщо ж на ноутбуці вказано встановлений SSD, який запускається понад 30 секунд, значить, є суттєва проблема.

Цілісність екрана

Під час перевірки ноутбука важливо не тільки переконатися у відсутності тріщин на екрані, а й виключити наявність битих пікселів. Робиться це легко. Попросіть продавця або самостійно під час огляду відкрийте на комп'ютері картинку з білим фоном, без зображень. На білому кольорі відразу буде видно чорні крапки, якщо є биті пікселі. Їх бути не повинно.

Перевірка систем за допомогою програми

Більш ретельна перевірка можлива тільки через спеціальну програму: Everest, PCMark, Hardware Monitor або Aida64. Ви можете або самостійно під час огляду завантажити їх і перевірити показники ноутбука, або попросити продавця зробити це і показати скріншоти.

Ці програми показують параметри комп'ютера в робочому стані: температуру процесора і відеокарти, роботу вентиляторів, завантаженість ОЗП і процесора, цілісність сховища і багато іншого. Так ви зможете визначити проблеми з "начинкою", якщо вони є. Це як підключити діагностику до автомобіля і перевірити його помилки.

Як вигідно купити б/в ноутбук

Рекомендовано купувати вживану техніку не з рук або на ринках. Краще це робити через спеціальний торговий сервіс на кшталт Allmart, який спеціалізується на розміщенні оголошень про вживану електроніку. Товар там продають приватні особи або великі компанії, яким потрібно оновити комп'ютерну периферію. Завдяки прозорій і безпечній системі купівлі можна уникнути ризиків і краще оцінити товар перед покупкою.

Вдалих покупок!

РЕКЛАМА