Зеленський – про вступ до Альянсу: "Розуміємо, що не будемо членами НАТО, поки іде війна"

Зеленський – про вступ до Альянсу: "Розуміємо, що не будемо членами НАТО, поки іде війна" (GlavPost)

Україна розуміє, що не стане членом НАТО, допоки триває війна, і не збирається втягувати в неї жодну з країн Альянсу, заявив президент Володимир Зеленський.Про це глава держави сказав на спільній із президентом Естонії Аларом Карісом пресконференції 2 червня."Ми – люди адекватні, розуміємо, що жодну країну НАТО ми не будемо втягувати у війну. Тому ми розуміємо, що не будемо членами НАТО, поки іде ця війна. Не тому, що не хочемо, – тому що це неможливо", – заявив Зеленський.


РЕКЛАМА

Водночас він наголосив, що Україна не шукає альтернативи членству в НАТО, і заявив про необхідність гарантій безпеки для держави до закінчення розв’язаної Росією війни. Президент уточнив, що йдеться про санкції, фінансові гарантії, зброю: "Те, що є сьогодні не в документах, а є в реальності"."Якщо ми хочемо мати їх (гарантії безпеки – ред.) на папері, то там повинно бути чітко вказано або супроводжуватись чимось конкретним, що ці гарантії безпеки діють, поки Україна не отримає головні гарантії безпеки, а саме – членство в НАТО", – сказав Зеленський.Шанси України на вступ до НАТОПісля початку повномасштабної війни щоразу, коментуючи питання вступу України до НАТО, генсек Альянсу Єнс Столтенберг наголошував, що перш за все державі слід здобути перемогу. Водночас він зазначив – усі члени блоку погоджуються – майбутнє України в НАТО.Зауважимо, що в липні у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, куди вирушить і Зеленський. Коментуючи майбутню зустріч, президент зазначав: "Щотижня додаємо змісту для України від саміту у Вільнюсі. Ми робимо все, щоб рішення на саміті для нас було таким, яке спрацює".

За словами очільника Міноборони України Олексія Резнікова, від саміту НАТО у Вільнюсі держава очікує "реального сигналу" про подальше партнерство.Зауважимо, що напередодні очільники комітетів у закордонних справах 19 країн закликали НАТО, очільників та уряди держав-членів провести саміт Альянсу так, "щоб створити чіткий шлях для вступу України, та дати чіткі та сильні гарантії безпеки".Зеленський 1 червня наголошував – "Україна готова вступити до НАТО, ми чекаємо, коли НАТО буде готовий прийняти Україну".Читайте також: Безпекова ситуація в Україні покаже, коли держава вступить до НАТО - Єрмак "Законне місце": премʼєр Британії підтримав вступ України до НАТО До НАТО може увійти лише частина України: західні ЗМІ пишуть про єдину форму стримування РосіїПідписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

РЕКЛАМА