Раніше для людей каша була їжею для виживання. Тепер це просто один із пунктів у меню. Фахівці вважають цю сипучу субстанцію барометром народного добробуту: стає гірше жити - продаж круп йде вгору, на жаль, разом з ціною. На полицях нині десятки видів круп - від 15 до 100 гривень за кілограм.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.
Деякі назви каш навіть зараз - екзотика. Але набір традиційних круп незмінний. Можливо, принцесою серед каш можна вважати манку, адже саме її розмазували по тарілці кілька поколінь українців. Справді дорослою крупою є рис. Утім українською стравою його іменувати важко. Втім, в українців є своя суперкаша. У час виборів це скоріше навіть тверда валюта - гречка. Продукт цей справді настільки етнічний, що за кордоном її майже не їдять. В англійській мові слово "каша" означає винятково нашу гречку. Хоч нинішньому міжнародному дню каші ми завдячуємо теж англійцям. Все почалося через їхню любов до вівсянки - королеви британських сніданків. Утім українську найкращу кашу є з чого вибирати.
Цікаво, що кашею для жіночої краси називають в інтернеті перловку.
Силу і ситість начебто надає пшенична. Для багатьох вівсяна каша – запорука здоров’я. Горохова каша теж має репутацію цілющої та корисної.
Тим часом на полицях супермаркетів новомодні суперфуди займають все більше місця, хоча ціна кусається. Наприклад, 200-грамова пачка перуанської кіноа може коштувати аж 100 гривень.
У нашому наборі екзотичних каш зустрічаються не так нові, як призабуті давні. Зокрема, колись сочевицю в України вирощували на великих площах, і в її корисності наші предки були переконані.
Все частіше в наших тарілках опиняється модний кус-кус - очищене осердя пшениці, але обваляне у борошні. Також із твердої пшениці виготовляють заморську посестру нашої пшенички булгур.
Зокрема, для діабетиків суперкашею можуть стати амарант, сочевиця, гречка, булгур і толокно. Наші предки подрібненим цільним зерном вівса харчувалися повсякчас. Мабуть, знали, що у ньому малий глікемічний індекс.
Тобто дітям важливо обирати не так певний вид каші, як правильно її варити. Та є одне "але" - особливо неприємне для бабусь. Манка - це зло, переконує дієтологиня Світлана Фус.
Вона розповідає, що секрет корисного вживання каші полягає в іншому. Каші треба чергувати та пам'ятати про глютенові обмеження: сьогодні рис, завтра гречка, далі – кус-кус або сочевиця.
Читайте також:
Яка каша дійсно корисна?
Костянтин Грубич, Андрій Марченко, Андрій Романок, Олег Гаращенко
Джерело: ТСН