Сало розбрату: скандальний допис МОЗ про шкідливість продукту розгнівав українців

Міністерство охорони здоров'я назвало сало некорисним і закликало українців зменшити його споживання. Допис відомства у соцмережі викликав шквал критики. У коментарях вони нагадали, що попередня очільниця відомства навпаки закликала істи сало.

Про те, чи їли сало у міністерстві, 18 грудня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Господиня Світлана Миколаївна - фахівчиня з сала. У неї воно є консервоване, морожене та мариноване. Один шматочок навіть зробила за рецептом, який побачила у ТікТок. У родині сало їдять всі, не відмовляється й собака.

А ось у Міністерстві охорони здоров'я радять від цього продукту утриматися. На сторінці відомства у Facebook з'явився допис про жири. Сало назвали некорисним і закликали громадян зменшити його споживання. Читачі повстали. У коментарях нагадали, що попередня очільниця Уляна Супрун навпаки радила їсти сало. А ще додали: останні поради професорів, які за холодів рекомендують налягати саме на сало.

На своєму стоїть Світлана Миколаївна і передає міністрові охорони здоров'я шмат домашнього сала, щоб скуштував, бажано з часничком та цибулею, і змінив свої рекомендації.

Дослідниця історії харчів пояснює, чим для українців є сало. Бо ж у дописі МОЗ некорисними назвало й інші продукти, але читачі горою стали лишень за сало.

"Більшість українців зростали на салі. Це те, що формує наш ген. Це та страва, яка ідентифікує нас у світі", - зазначає заступниця голови ГО "Інституту культури України" Марина Соботюк.

Нині вони працюють над там, щоби культура приготування українського борщу потрапила до нематеріальної спадщини Юнеско. А далі вже і за сало візьмуться.

Пройти із салом у Міністерстві охорони здоров'я журналістам вдалося не до міністра, а до санітарного лікаря, бо за скандальний допис про сало відповідальний він.

Віктор Ляшко на камеру з'їдає шматочок. Сало, офіційно визнає, корисне, але, коли в міру. А що написали інакше, то це лишень через те, що люди міри не знають.

"Коли ми говоримо про рекомендовані рівні – це, як колись говорили про безпечну дозу алкоголю. Раніше дозволялися так звані дрінки (стандартна доза алкоголю, яка істотно різниться від країни до країни — від 7,62 мл (6 г) алкоголю в Австрії до 25 мл (19,75 г) у Японії - Ред.) Але люди читали ці дрінки інакше. Говорили: я 5 днів не маю дрінків і на шостий день випивали за пять днів і за шостий, а це - токсична доза алкоголю. Так і з салом. Коли ми говоримо, що є добова норма, то це не треба чекати місяць. А потім з'їсти шмат сала. Це тоді реально може шкодити", - пояснив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Щоби сало йшло на користь - денна норма двійко маленьких шматочків. Бажано їсти свіжим, рекомендовано не солоним, поєднувати з овочами. І декілька разів Ляшко наголошує - і водночас зазіхає на ще одну українську традицію - закушувати салом - не можна!

Джерело: ТСН