Сезон баклажанів – у розпалі: як вирощують, чим корисні та як правильно вибирати

Ірма Шелест
Переглядів статті Сезон баклажанів – у розпалі: як вирощують, чим корисні та як правильно вибирати 5030
10.10.20 23:44

В Україні сезон баклажанів і досі у розпалі. Цьогоріч вони вродили досить щедро. Вони родом із теплих країн, але й для українських полів давно не дивина. Плоди багаті на вітаміни та антиоксиданти, а ще – некалорійні.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Як вирощують та як обирати

На Херсонщині вчитель інформатики Андрій Довгий, як і більшість односельців, ще й вирощує городину на продаж. На його грядках чимало баклажанів. Каже, врожай можна збирати кілька місяців поспіль аж до морозів.

Зазначає, що баклажани дуже бояться перепадів температури. Але цьогоріч баклажани вродили непогано.

"5 кілограмів – це, як мінімум, можна з куста дати врожай", - каже Андрій Довгий.

Зберігати баклажани він довго не радить. Передусім, радить звертати увагу на колір плодоніжки. Вона має бути зеленою. Якщо вона буде вже підсохшою, то свідчить вже про те, що цей баклажан уже не першої свіжості.

А ще перестиглий баклажан швидко темніє, якщо його розрізати.

"Коли ми його розрізаємо, він повинен залишитись такого ж кольору. Ще можна звернути увагу на зернятка. Якщо зернятка чорного кольору, це свідчить про те, що баклажан вже перестиглий", - пояснює житель Херсонщини.

Скільки коштують

Гуртові ціни на баклажани нині дуже різняться. З поля в середньому коштують від 5 до 12 гривень за кілограм. Усе залежить від сорту і товарного вигляду.

Так, на ринку у Луцьку Волинської області вибір баклажанів великий. За останні кілька тижнів ціни зросли приблизно на 2-3 гривні . Нині кіло баклажанів коштує від 15 до 20 гривень.

Розмір, кажуть продавчині, не головне: "Якщо вони не хороші, то вони матові такі будуть. А блискучі – значить вони свіжі".

Продавці попереджають, що сезон українських баклажанів із настанням холодів закінчиться. Тож плоди здорожчають іще. Але на скільки саме – не уточнюють.

Користь

Дієтологи радять вживати баклажани, бо вони дуже корисні. Якщо запечені або ж додані до рагу.

"Він знижує рівень холестерину. Показаний людям з серцево-судинними захворюваннями. Тому що зміцнює судини", - каже дієтологиня Юлія Трофімчук.

У шкірочці баклажана містяться антиоксиданти. Тому її краще не обчищати. А от перестиглий плід перетворюється на отруту. Бо в ньому є речовина соланін, яка може призвести або до отруєння, або до розладу шлунку.

Баклажани – страва некалорійна. Тож вживати можна навіть тим, хто на дієті. Українські баклажани будуть на базарах, щонайменше, місяць.

Джерело: ТСН