Яйця – це доступний і корисний продукт, який є в холодильнику кожної української родини. Тому вкрай важливо знати, які яйця варто купувати, а які краще залишити на прилавку, щоб не нашкодити своєму здоров’ю. Оскільки недотримання елементарних правил під час вибору та зберігання продукту може мати негативні наслідки. Розповідаємо, які є категорії яєць, яких купувати не слід, як швидко перевірити свіжість продукту. Які бувають категорії яєць: у чому їх різницяЗгідно державного стандарту яйця поділяються на категорії та класи, ця класифікація залежить від ваги продукту й терміну його зберігання. Зазвичай виробник вказує таку інформацію на упаковці чи у вигляді штампа на самому яйці.За терміном зберігання яйця діляться на: дієтичні (Д) – зберігаються до 7 діб; столові (С) – не більше 25 діб; столові охолоджені (С) – не більше 90 діб.За масою яйця класифікуються на: дрібні (М) – від 35 до 44,9 г; друга категорія (2) – від 45 до 52,9 г; перша категорія (1) – від 53 до 62,9 г; добірні (В) – від 73 г.Найчастіше на прилавках магазинів зустрічаються яйця з маркуванням СО – столове яйце вищої категорії, чи С1 і С2 – столові яйця першої та другої категорій.Які яйця не варто купувати в магазині: на що треба звертати увагу якщо поверхня шкарлупи забруднена; з дефектами поверхні – порушена цілісність шкарлупи; харчові неповноцінні та технічні яйця (з непрозорим умістом, з пліснявими плямами, засохлим жовтком тощо); з різким запахом сірководню; якщо на яйцях чи упаковці відсутня інформація про категорію та термін придатності.Як перевірити свіжість яєць: чотири прості методи Опустіть у воду. Якщо опустити яйце у ємність з водою і воно лежатиме на дні в горизонтальному положенні, про свіжість можна не турбуватися. Коли повністю піднялося на поверхню, воно зіпсоване. Потрусіть. Візьміть яйце в руку, прикладіть до вуха й легенько потрусіть. Якщо жодних сторонніх звуків немає, можна сміливо купувати. Коли ви почуєте хлюпання, не слід брати такий продукт, він може бути зіпсованим. Перевірте білок і жовток. У такий спосіб яйця можна перевірити вже після купівлі. Обережно розбийте яйце на тарілку і придивіться до нього. Якщо форма жовтка не порушена, опукла та щільна, а білок в’язкий і пружний – яйце свіже. Якщо жовток з білком розтікаються – яйце зіпсоване. Такі яйця не варто їсти, бо можна отруїтися. Перевірте дату пакування. Все ж таки необхідно нагадати, що дату пакування треба перевіряти. Це гарантуватиме, що продукт залишатиметься свіжим упродовж вказаного терміну придатності, якщо не порушувати умови зберігання.Читайте також:Як зробити жорстке м’ясо м’яким і ніжним: навіть найтвердіше танутиме в ротіЯк очистити пральну машину в домашніх умовах: корисні лайфгакиЯк швидко відіпрати шкарпетки від сірості та бруду, щоб вони знову стали ідеально білими