Чому сучасний асфальт швидко руйнується - думка науковців

Чому сучасний асфальт швидко руйнується - думка науковців (GlavPost)

Сучасний асфальт руйнується набагато швидше, ніж матеріал, вироблений у 1960-і роки. Щоб з'ясувати причину зниження якості, вчені вивчили зразки асфальту з різних країн світу, а також фрагменти асфальту віком від 60 до 120 років.


РЕКЛАМА

Як пише наукове видання Plos One, японські фахівці з'ясували, чому старі бетонні споруди часто перебувають у кращому стані, ніж сучасні споруди, а також виявили причину швидкого руйнування асфальту.

Більшість автомобільних доріг і тротуарів покриті асфальтом - це один з найпоширеніших будівельних матеріалів світу. Завдяки рівному асфальтовому покриттю автомобілі їдуть рівно, але це тільки за умови, що покриття свіже і на ньому немає руйнувань.

Для досліджень вибрали зразки сучасного асфальту і бетону з різних країн світу і порівняли з японським асфальтом 1960 року і 120-річним бетоном. Зразки помістили до спеціального пристрою, який дозволяє зімітувати умови експлуатації матеріалів. Вчені відстежували всі зміни за допомогою томографа.


РЕКЛАМА

Виявилося, що джерела поганих домішок - вихлопні гази машин, протиожеледні реагенти, миючі засоби та пластикові вироби. Частина їх просочується у бетон і асфальт вже на стадії виробництва. Таким чином, навіть той матеріал, який тільки що вийшов з заводу, вже не володіє ідеальними властивостями. Інша частина вбирається в процесі експлуатації.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

РЕКЛАМА