Руслан Тимофєєв розкривив секрети IT-інвестицій

Руслан Тимофєєв розкривив секрети IT-інвестицій (GlavPost)

У своєму новому інтерв'ю відомий український підприємець Руслан Тимофєєв, засновник венчурного фонду Adventures Lab, стартап-студії CLUST та CPA-мережі Everad, розповів про свої перші інвестиції в IT. Спочатку Руслан Тимофєєв втратив багато грошей, тому що він не мав досвіду інвестування та знань у галузі інвестиційного бізнесу.

Такі стартапи, як Uber, стали першими для інвестування. Крім того, була взаємодія з офлайн-бізнесом. Одна з інвестицій – у мережу обміну валют. Руслан Тимофєєв зрозумів, що настав час змінювати стратегію інвестування, коли втрати значно перевищили дохід.

Тимофєєв почав займатися венчурним інвестуванням та Everad, але незабаром у нього виникло бажання створити власний фонд. При цьому він обіцяв співпрацювати тільки зі стартапами в областях, в яких він добре розбирається, наприклад, B2C і арбітраж трафіку.

Цікаво, що першим стартапом створеного Русланом Тимофеєвим фонду стала програма Reface, яка не була пов'язана з жодною зі згаданих областей.

Reface – це програма, яка дозволяє змінювати обличчя персонажа у відео або GIF-файлах. Професіоналізм співробітників Reface підкупив власників фонду. Вони мали стратегічне бачення розвитку компанії, яке включало варіативність. План «B» залишався в резерві у разі невдачі програми.

Хоча Тимофєєв не назвав суму першої інвестиції фонду, він повідомив, що мобільний додаток злетів за всіма показниками за півроку. Інвестфонд Руслана був правильним вибором і подальші інвестиції в цей проєкт таких гігантів, як Andreessen Horowitz, підтвердили це.

Марк Андресен та Бен Хоровіц заснували найбільший венчурний фонд Andreessen Horowitz. Компанія має головний офіс у місті Менло-Парк, штат Каліфорнія, США.

Тимофєєв заявив, що проєкт Reface дуже перспективний, тому він не перестав брати участь у ньому.

Про проєкт CLUST

Сьогодні основною діяльністю Тимофєєва є стартап-студія CLUST та венчурний фонд. Він є екосистемою, яка використовується для розробки IT-продуктів.

Хоча бізнесмен не назвав конкретні проєкти, які його студія виконувала, він повідомив, що один із них був у галузі дейтингу. Він заявив, що цей конкретний проєкт виявився надзвичайно успішним, тому що він був вузькоспрямованим. Усього за вісім місяців оборот зріс від нуля до 1 мільйона доларів на місяць.

Спочатку інвестор хотів створити портфель фонду з бізнесів, з якими він знайомий. Це такі ніші, як дейтинг, iGaming та інші арбітражні теми. Він покладався на свої навички та авторитет у галузі.

Однак на ринку не було пропозицій, які б відповідали цій інвестиційній стратегії. Таким чином, він інвестував в Reface та інші некомерційні проєкти. Окрім інвестиційних операцій, фонд Руслана допомагає отримувати прибуток арбітражним стартапам.

РЕКЛАМА