47 мільйонів доларів: Чехія планує вимагати компенсацію від РФ за вибухи у Врбетіце

47 мільйонів доларів: Чехія планує вимагати компенсацію від РФ за вибухи у Врбетіце (GlavPost)

Міжнародне право дає Чехії підстави для того, щоб вимагати від Росії відшкодування збитків, завданих вибухом боєприпасів на складах у Врбетіце у 2014 році.



Як повідомляє Чеське телебачення, міністерка фінансів Чехії Алена Шиллерова озвучила суму компенсацій в один мільярд крон (близько 47,5 мільйона доларів).

"Найбільш життєздатний шлях, який видається слушним, - це міжнародна компенсація відповідно до міжнародного права, тому що, якщо ми підемо шляхом, наприклад, компенсації за шкоду в кримінальному судочинстві, це займе дуже багато часу", - сказала Шиллерова.

Ймовірно, це ще не остаточна сума. Додаткові запити можуть надходити з постраждалого регіону. За даними МЗС Чехії, держава може подати заявку на компенсацію протягом декількох тижнів або місяців.

"Міжнародну відповідальність за протиправні дії влади Російської Федерації буде покладено на російську сторону після завершення та оцінки консультацій з цього питання з деякими з наших союзників. МЗС готує дипломатичну ноту на основі доручення уряду", - сказав міністр закордонних справ Якуб Кулганек.

Читайте також:

У Чехії заявили про намір розсекретити звіт про ймовірну причетність спецслужб РФ до вибуху в Врбетіце

У російсько-чеському дипломатичному скандалі журналісти виявили український слід

Москва оголосила 20 чеських дипломатів персонами нон грата у відповідь на видворення росіян

Вибухи в Чехії: пристрій заклали російські шпигуни, яких звинувачують в отруєнні Скрипаля

"Занадто добре знаємо зловмисні методи РФ" — в МЗС України підтримали рішення Чехії про видворення російських дипломатів

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.