Чому Україна не вводить санкції проти олігархів із РФ, на яких полює Захід: розслідування

Чому Україна не вводить санкції проти олігархів із РФ, на яких полює Захід: розслідування (GlavPost)

У списках санкцій США, Британії, Канади та інших великих країн знаходиться майже кожен четвертий олігарх РФ. Йдеться про півсотню учасників російської версії рейтингу "Топ-200 найбагатших" від Forbrs. Під санкціями України перебуває 21 олігарх із країни-терориста, майже всі вони потрапили туди ще до 24 лютого. Тобто до ухвалення у травні закону про спеціальну конфіскацію, який дозволяє забирати активи російського походження на користь країни за простою процедурою.  

Санкції проти особи застосовуються за рішенням Вищого антикорупційного суду після подання відповідного позову Міністерством юстиції, а перед цим на відповідну особу чи компанію має накласти санкції Рада нацбезпеки та оборони (РНБО). Про це йдеться у розслідуванні ЗМІ.

Однак у цьому механізмі є нюанс: стягнути можна лише ті активи, які РНБО заблокувала після набрання чинності цього закону. Втім, щойно з'явилася можливість зробити це, санкційна політика влади зійшла нанівець.

Але схожа ситуація спостерігається не лише з цими олігархами, а й іншими багатими росіянами. Найвпливовішими бізнесменами є не лише учасники російської версії рейтингу Forbes "Топ-200 найбагатших". НАЗК (Національне агентство із запобігання корупції) нарахувало загалом 284 таких людей. Проте майже всі фігуранти цього списку потрапили до 24 лютого.

Інших росіян, які не належать до категорії "бізнес", Україна карає більш завзято. У списках санкцій десяти країн-партнерів знаходяться майже 5 тис осіб з російським слідом. З даних НАЗК випливає, що Україна здебільшого накладає санкції на російських учених, політиків та колаборантів (категорія "інші"). Російськими бізнесменами та олігархами в Україні цікавляться менше.

Про те, чому так відбувається, частково відповідають в американських ЗМІ. "Українські чиновники розглядають можливість створення фонду, в який росіяни, які перебувають під санкціями, могли б вносити гроші. Ці гроші потім будуть використовуватися на благо України, хоча незрозуміло, чи приведе це до зняття санкцій", – повідомляє The Wall Street Journal.

Проте не можна сказати, що російські олігархи взагалі обділені увагою української влади. Наприклад, на початку місяця БЕБ (Бюро економічної безпеки) заявило про арешт активів екс-депутата Держдуми Росії Володимира Крупчака, включаючи його Київський картонно-паперовий комбінат. Причиною арешту є не війна з РФ, а ухилення від сплати податків. Також у вересні було заарештовано активи мережі магазинів парфумерії Brocard, який належить росіянці Тетяні Володиній.

РЕКЛАМА