Дивне і дуже рідкісне явище: телескоп "Габбл" зазнімкував "розплавлене кільце" Ейнштейна

Дивне і дуже рідкісне явище: телескоп "Габбл" зазнімкував "розплавлене кільце" Ейнштейна (GlavPost)

Оптичний телескоп "Габбл" (Hubble) зазнімкував унікальне "розплавлене кільце" - галактику "GAL-CLUS-022058s" із сузір'я Форнакс. Вона являє собою найбільше і одне з найповніших кілець Ейнштейна з коли-небудь виявлених в нашому Всесвіті.


РЕКЛАМА

Про це повідомляє NASA.

"Вузька галактика, елегантно вигнута навколо сферичного супутника на цій світлині, є фантастичним прикладом справді дивного і дуже рідкісного явища. На цьому знімку, зробленому за допомогою космічного телескопа Габбл NASA/ESA, зображено "GAL-CLUS-022058s", розташовану в сузір'ї південної півкулі Форнакса (Піч). "GAL-CLUS-022058s" - це найбільше та одне з найповніших кілець Ейнштейна, коли-небудь виявлених у нашому Всесвіті. Астрономи, які вивчали це кільце Ейнштейна, назвали його "розплавлене кільце", що натякає на його вигляд та на сузір’я господаря", - йдеться на сайті космічного агентства.

Зазначається, що вперше припустив існування такого явища саме Альберт Ейнштейн у своїй загальній теорії відносності. Незвичайна форма цього об'єкта може бути пояснена процесом, який має назву "гравітаційне лінзування", в результаті якого світло, що падає здалеку, заломлюється і притягується гравітацією об'єкта між його джерелом і джерелом світла спостерігача.


РЕКЛАМА

Подібні об'єкти - ідеальні лабораторії для вивчення галактик, які часто занадто тьмяні і далекі, щоб їх можна було побачити без гравітаційного лінзування.

Нагадаємо, раніше з нагоди 30-річчя космічного телескопа "Габбл" (Hubble) NASA опублікувало ніколи раніше не бачені світлини, які він зробив та відправив на Землю за три десятиліття своєї роботи.

Джерело: ТСН

РЕКЛАМА