Дослідники виявили фактор, за якого люди відчувають більше підтримки від друзів

Дослідники виявили фактор, за якого люди відчувають більше підтримки від друзів (GlavPost)

Люди, чиї друзі у близьких стосунках ще й між собою, відчувають більшу підтримку у скрутні часи.


РЕКЛАМА

Згідно з новим психологічним дослідженням, люди оцінюють як більш надійні взаємопов'язані групи людей, пише Science Alert.

"У вас може бути двоє друзів, які дуже вас підтримують, але якщо вони обидва товаришують між собою, ви відчуєте ще більшу підтримку", - пояснює соціальний психолог Джонатан Шталь з Університету штату Огайо.

Психологи провели два онлайн-дослідження. Перше - контрольоване опитування, в якому 339 учасників попросили перерахувати вісьмох людей у їхньому житті, до яких вони могли звернутися за підтримкою.


РЕКЛАМА

Потім учасників запитали, на яку підтримку кожного з друзів або членів родини вони розраховують - її треба було оцінити за шкалою від 1 до 7. Також треба було оцінити, наскільки близькими між собою були ці люди.

Підрахувавши щільність цих соціальних мереж, дослідники виявили, що люди з вужчим колом спілкування очікували більшої підтримки від друзів. Також робота продемонструвала, що важливий не стільки розмір мережі, скільки її структура.

"Ми виявили, що наші мережі підтримки - це більше, ніж просто сума їхніх частин", - каже Джозеф Байєр, що вивчає соціальне пізнання в Університеті штату Огайо.

Щоб копнути трохи глибше, автори розробили друге онлайн-дослідження, в якому 240 учасників попросили перерахувати чотирьох друзів, не близьких один до одного, і чотирьох друзів, близьких один до одного.

Потім половині учасників було запропоновано уявити, що вони просять про допомогу згуртовану групу, а інші половині - менш пов'язану групу друзів. Учасники опитування продемонстрували, що чекають на більшу підтримку від згуртованої групи.

Звичайно, це нічого не говорить про реальну підтримку, яку хтось отримає у важкі часи. Але, як не дивно, психологи виявили, що саме собою сприйняття підтримки іноді може бути більш важливим чинником благополуччя.

Раніше американські психологи показали, що підтримка дружніх стосунків з колишніми романтичними партнерами шкідлива для здоров'я.

Джерело: ТСН

РЕКЛАМА