Клініки, стоматології та ювелірки мусять терміново встановити касові апарати

Клініки, стоматології та ювелірки мусять терміново встановити касові апарати (GlavPost)

Деякі категорії ФОПів мають установити касові апарати до 1 січня 2021 року, навіть попри загальне відтермінування цієї події до 2022 року, повідомляє «Кременчуцький телеграф».



Відповідно до п. 61 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, підприємець має застосовувати РРО (реєстратор розрахункових операцій) з нового року, якщо він:

– надає платні послуги у сфері охорони здоров’я;

– продає ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінне каміння, дорогоцінне каміння органогенного утворення та напівдорогоцінне каміння;

– продає технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;

– продає лікарські засоби та вироби медичного призначення;

– має річний дохід понад 220 мінімальних зарплат, тобто 1 320 000 грн.

Штраф за перше порушення цих вимог становить 10% від вартості проданих послуг/товарів, за повторне – 50%, згідно з п. 11 Прикінцевих положень ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 1 січня 2021 року.

Що таке касові апарати та як з ними працювати

Що таке РРО

Реєстратор розрахункових операцій – це пристрій, який використовують для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів чи наданні послуг.

Якими бувають РРО

Бувають класичні та програмні РРО. Класичні – це ті, які ми можемо фізично потримати в руках і коштують вони тисячі гривень. Натомість програмні РРО можна встановити як програму на комп’ютер, смартфон чи інший гаджет.

Як встановити програмний РРО

З 1 серпня 2020 року вже працюють у тестовому режимі декілька таких програм: пРРОсто, Смарткаса, e-receipt, Checkbox, Вчасно тощо. Їх можна знайти у Google Market чи App Store. Деякі з них безкоштовні, деякі платні або принаймні мають платні функції. Та все ж програмні РРО куди доступніші за традиційні варіанти, пише 24 канал.

Програмні РРО

Потрібно завантажити програму, підв’язавши до електронного кабінету. Зареєструвати свій РРО можна електронно у Єдиному вікні подання звітності, вказавши чим торгуєте.

Після цього можна вводити номенклатуру товару, сканувати бар-коди або qr-коди та фіскалізувати товари чи послуги.

Інформація про покупку відправляється на сервер податкової. Податкова надсилає на смартфон продавця електронний чек. А той має переслати його покупцеві, роздрукувати йому на принтері або дати відсканувати qr-код.

Плюси та мінуси касових апаратів

Головною перевагою обов'язково застосування РРО є детінізація економіки. Це не лише додаткові гроші для держави, які можна використати на освіту, медицину чи інфраструктуру, але й справедливість для білих підприємців.

ФОПи, які сплачують всі податки, мають менш привабливі товари та послуги через те, що значна частка їхніх доходів йде на сплату податків. Натомість сірий бізнес через ухиляння від податків ставить більш привабливі ціни або ж вищу маржу і таким чином заробляє більше.

Тож обов’язкове використання РРО в ідеалі збільшить надходження до бюджету та створить справедливі умови для бізнесу.

До теми:

Бізнес під час карантину: як вижити, якщо немає замовлень. ФОТО.