Купують за 300 доларів, щоб кинути на передову, а незгодних - розстрілюють: росіяни про свою службу

Купують за 300 доларів, щоб кинути на передову, а незгодних - розстрілюють: росіяни про свою службу (GlavPost)

Їх продають, як скотину, по головах. За їхніми спинами ставлять загороджувальні загони, що розстрілюють, якщо бійці відмовляються йти на безнадійний штурм. Їм погрожують, їх добивають, або кидають пораненими на полі бою. Все це – порядки, які панують у російській армії та загонах найманців, які є в її складі. Все це розказують самі росіяни, яким пощастило вижити, деякі з них впевнені, що їхнє командування планувало їх знищити, як свідків своїх злочинів. Українське командування закликає окупантів скласти зброю та за першої нагоди здаватись у полон, де їм гарантують безпеку та гідне поводження, йдеться в ТСН. “Тільки в одному окопі людина лежить 300-400. Під Бахмутом, за залізкою. Окоп смерті його назвали”, - розповідає один із полонених.“Там смерть, і попереду також смерть. Ми сиділи під відкритим вогнем мінометів. Погрожували розстрілом, якщо не підемо вперед”, - додає ще один їхній спільник.


РЕКЛАМА

Дичина, яка не вкладається в голові ніде, крім російського війська: мобілізованих купують та продають у штурмові підрозділи. Родичі військових із Хакасії заявили, що угруповання «Ветеран» придбало 500 мобілізованих по 300 доларів за голову, щоби кинути їх на штурм Бахмута. “За словами «ветеранів», наші мобілізовані хлопці були куплені ними за 25 тисяч рублів за голову! Тому вони мають право відправляти їх куди їм заманеться”, - кажуть родичі окупантів на відео. А от один із бійців з угруповання «ветеран» не мобілізований, а найманець. Заманили грішми, бо мав великий борг за аліменти. Тож, щоб не сісти до в’язниці, пішов вбивати українців. Вже у полоні Денис Попков розповів: йому обіцяли, що служитиме в роті тилового забезпечення. Коли він та інші дізнались, що їх відряджають на передову, спробували відмовитись, а їм за це пообіцяли страту. “Нас три роти, ми об'єдналися, сказали, що ми не поїдемо нікуди. Ні підготовки, нічого нема, на яку передову? На що нам сказали, що якщо не поїдете, ми вас зараз завантажемо в “КамАЗ” і більше вас ніхто не побачить”, - розповідає він. Купівлею живого товару для угруповання «Вагнер» промишляє і Пригожин. Родичі мобілізованих з Якутії розповіли, їхніх близьких примусово записують у “Вагнер” та “Ветеран”. А далі – дорога в один кінець. Одному із вагнерівців неймовірно пощастило: українські військові його фактично врятували після того, як він поранений чотири дні пролежав в окопі без допомоги. “ Я 4 дні у окопі лежав. Мене кинули. Мінно– вибухова травма, відкритий перелом. Ось так буває, коли не надається допомога та немає евакуації поранених”, - розповідав полонений українцям на камеру.

Вагнерівці нерідко воюють без захисного спорядження, бо замість нього їх змушують брати більше боєкомплекту, розказує полонений. І ще він підтверджує свідчення про розправи над своїми у росіян. “Вони «обнулюють». Якщо ти не виконуєш наказу, сам командир, який тебе посилає, він тебе «обнуляє», застрелить тебе. … Кулю в лоба, у них наказ розстріляти. За невиконання наказу”, - додає він. Як працюють загроджувальні загони нещодавно зафіксували українські військові під Бахмутом. 9 травня вони провели унікальну операцію порятунку – дві години виводили з-під обстрілу ворожого солдата, який вирішив здатись у полон. З ним були ще двоє росіян, яких поранило боєприпасом з українського дрона. Тоді один з них застрелився. Інший – поклав собі під голову гранату та зірвав чеку. Обидва вірили у маячню про звірства українців, а відступати було не можна. “Нас би «обнулили». Розстріляли «Вагнери»”, - твердить він.

Із «Вагнерівців» формують команди для брудної роботи. Вбивати мобілізованих, якщо ті спробують відійти. Застосування загороджувального вогню по своїх – воєнний злочин. Свідчень про це чимало не лише від полонених росіян.Очільник української розвідки Кирило Буданов звернувся до російських військових із закликом виявити здоровий глузд та здатись у полон за програмою «Хочу жити». “Я звертаюся до російських військових: буде ще гірше. Ви маєте вибір: померти або врятувати своє життя. В Україні діє державний проект «Хочу жити», який допомагає військовослужбовцям російської армії. Наші підрозділи вже вивели сотні солдатів через лінію фронту. Тепер вони у безпеці. У них також є вибір: пересидіти війну та повертатися додому чи не повертатися до РФ взагалі. Ті, хто проходить за проєктом «Хочу жити», мають право просити притулку в Україні та низці інших країн ЄС”, - заявив Буданов.Як відбувається виведення полонених, показали у 59-ій мотопіхотній бригаді. 22 спецпризначенці з угруповання «Шторм» здались у полон після того, як їхню колону розбили українські військові. Росіян виводять з укриття, вони складають зброю і прямують до евакуаційного авто.“Жодного рукоприкладства чи насильства по відношенню до тих, хто здається. На ваших очах відбувається евакуація полонених”, - показали бійці. Знову ж тоді росіяни взялись бити по своїм. Однак групу полонених українці зуміли евакуювати в тил. Тепер вони у безпеці, матимуть лікування, харчування та житимуть у нормальних умовах до кінця полону. Хоча ставлення росіян до українців у полоні геть інакше. Після обмінів українці повертаються виснажені, зі слідами катувань. А от росіяни навпаки - вгодовані і здорові. Хоч і нерідко розказують байки про те, що над ними в Україні знущались. Ця брехня – вочевидь необхідна умова для виживання в Росії. Наклеп – плата, яку вимагає путінський режим за повернення додому від тих, хто вижив попри всі його старання.Читайте також:Підсанкційний екскапітан збірної України з футболу Тимощук попався на підробці документів у РумуніїОператори українських FPV-дронів залітають з вибухівкою просто до люків танків і бліндажів ворогаАдвокат поліцейських із Кагарлика і сам був підсудним за зґвалтування: вирок будуть оскаржувати


РЕКЛАМА

РЕКЛАМА